Gołąbki bez zawijania

Znakomite na obiad dla całej rodziny gołąbki bez zawijania, robi się je szybko i każdemu smakują

Składniki:
  • 1 mała główka kapusty 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 4 szklanki wody 
  • 1 cebula
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki kaszy manny 
  • majeranek 
  • papryka słodka 
  • sól i pieprz 
  • 3 pomidory 
  • 2 łyżeczki koncentratu 
  • 2 szklanki wody 
  • olej do smażenia 



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kapustę drobno szatkujemy lub ścieramy na tartce o grubych oczkach i gotujemy do miękkości. Cebulą drobno kroimy i podsmażamy. Do zimnego ryżu i kapusty wsypujemy kaszę manną, dodajemy mięso mielone, cebulę, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Całość mieszamy najlepiej ręką i formujemy kotlety. Gołąbki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym. 



Pomidory blendujemy z koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Sosem zalewamy gołąbki i zapiekamy w 180 st. około 30 minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. moje tak apetycznie nie wyglądały ;) a już na pewno nie nadawały się do pokazywania na zdjęciach :) Twoje prezentują się super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieraz w brzydocie jest siła i piekno a jeszcze dochodzi smak , no to więcej nie trzeba

    OdpowiedzUsuń