Kotlety mielone nadziane pieczarkami i mozarellą

Wszyscy kochają kotlety mielone, prawda? 🙂 Ja też je bardzo lubię, ale też bardzo lubię nadziewać mielone różnymi dodatkami, które idealnie do siebie pasują i wzbogacają ich smak. Dziś chcę podzielić się przepisem na kotlety mielone z indyka, nadziane pieczarkami i mozarellą. Są pyszne i bardzo sycące, z Waszą ulubioną kaszą lub ryżem będą stanowić idealny obiad. Polecam 🙂

Składniki:
– 500g mięsa mielonego (ja użyłam mięso mielone z indyka, ale każde inne będzie równie dobre)
– 1 cebula
– 2-3 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy miodowej
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 6 średnich pieczarek
– 100g twardej mozarelli
– pół pęczka koperku
– sól i pieprz wg smaku
– bułka tarta do obtoczenia
– masło klarowane lub olej do smażenia

Cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mięsa, dodać 1 łyżkę majonezu, musztardę, czosnek, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz odstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotujemy nadzienie. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć, wystudzić, ser zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać do pieczarek, dodać łyżkę lub dwie majonezu, posiekany koperek, odrobinę pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać.
Nawilżyć dłonie, rozpłaszczać farsz na dłoni, wykładać po łyżce nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi i formować kotleciki, które następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Smażyć na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.