Placek kalafiorowy z mozarellą

Uwielbiam kalafior w każdej postaci, a Wy? 😉 Jeśli znajdą się tutaj miłośnicy kalafiora, to z pewnością ten prosty przepis przypadnie Wam do gustu. Placek ten jest delikatny, aż rozpływa się w ustach i co najważniejsze smakuje na ciepło i na zimno i idealni nadaję się na śniadanie lub na pyszny obiad w pracy 🙂

Składniki:
– 500g kalafiora ugotowanego al dente
– 2 jajka
– 100g twardej mozarelli (można zastąpić każdym innym twardym serem żółtym)
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy miodowej
– 150 ml mleka (ja użyłam śmietankę 36%)
– 1/2 pęczka koperku
– 1/2 pęczka pietruszki
– 50-60g mąki pełnoziarnistej pszennej
– sól i pieprz wg smaku

Ugotowany kalafior pokroić w kostkę średniej wielkości, ser pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zieleninę drobno posiekać. W misce rozbełtać jajka z mlekiem lub śmietanką, dodać przyprawy, mąkę, majonez i musztardę- wymieszać. Dodać kalafior, ser i posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie wymieszać. „Ciasto” przełożyć do formy (16cm, najlepiej silikonowej) wysmarowanej masłem i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Gotowy placek delikatnie wystudzić i przełożyć na paterę. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.