Zupa krem z pora

Por to niedoceniane warzywo, używamy go przeważnie do wywarów na zupy. A przecież jest zdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty.



2 marchewki
1/8 selera
1 pietruszka
sól i pieprz

1 kg pora
200 g ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g śmietanki 30%



  • Zupa krem z pora Marchew, pietruszkę i seler obrać i umyć. zalać zimną wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar warzywny. Wywar odcedzić . Bulionu warzywnego musimy mieć 1 l.
  • Zupa krem z pora    Por oczyścić z piachu i umyć, po kroić w półplasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na papier wyłożyć por i ziemniaki, skropić wszystko olejem. Piec w 180 st C przez 20 min.
  • Zupa krem z pora    Przypieczony por i ziemniaki przełożyć do garnka, zalać wywarem i gotować jeszcze przez 10 min. Wszystko rozdrobnić blenderem, dodać śmietankę i zagotować. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne