X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyRyby

Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.

Ryba w chrupiącej panierce

Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeśli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce. 

Składniki:

  • 400 g filetów z ryby np. dorsz
  • 330 ml zimnego jasnego piwa
  • 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów
  • 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze rybę dopraw solą i pieprzem. 

Krok 2:

Po drugie w misce wymieszaj piwo, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wsyp 1/2 łyżeczki soli, następnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Krok 3:

W rondlu rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, zanurz w cieście. Następnie smaż na rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota. 

Podawaj np. z domowymi frytkami i sosem tatarskim.

Danie szybkie i niedrogie

Ten przepis wzorowany jest na brytyjskim Fish & Chips, co prawda bez chips 🙂 ale zawsze. Panierka a raczej ciasto bazuje na zimnym piwie, mące i proszku do pieczenia. Pięknie pokrywa białe filety z ryby i otacza mięso w chrupiącej „skorupce”. Jeżeli chodzi o rybę to najlepiej smakuje biała morska ryba np. dorsz, morszczuk a nawet mintaj się sprawdzi. Wychodzi zatem, że to danie szybkie i niedrogie.

Danie imprezowe

Ryba w chrupiącej panierce kapitalnie smakuje się na piątkowy obiad. Jako danie imprezowe też zda egzamin, zgłasza z dodatkiem sosu tatarskiego. Możecie użyć przepisu mojego ojca, jest przepyszny. Jako dodatek, oczywiście cząstka cytryny i jakaś fajna surówka lub zielona sałata z oliwą.

Ryba w chrupiącej panierce z tego przepisu, krok po kroku to gwarancja sukcesu. 

Po więcej przepisów na dania z rybą w roli głównej zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry czy tak przygotowane ryby można zalać sosem pomidorowym lub zalewa octowa?

    • Aga,
      Nigdy nie próbowałem. Ta panierka jest bardzo pulchna, zalewa octowa za bardzo może nasiąknąć. Tu sprawdzi się lepiej klasyczna panierka lub ryba usmażona tylko w mące.
      Natomiast do sosu pomidorowego myślę, że chrupiąca panierka będzie spoko 🙂

    • Możesz zastąpić wodą gazowaną, ale najlepszy smak uzyskasz używając piwa. Nie wiem z jakiego powodu nie chcesz użyć piwa, ale jeśli chodzi o alkohol zawarty w piwie podczas smażenia zostanie on całkowicie odparowany i pozostanie tylko smak. Więc śmiało taką rybę na piwie mogą jeść dzieci czy kobiety w ciąży.

Sprawdź również