wtorek, 9 października 2018

Ciasteczka dyniowe z żurawiną (dodające energii)


Dynia to bez wątpienia królowa jesiennych ogrodów.
Ostatnio zyskuje na popularności i wykorzystuje się ją nie tylko do zup, ale też do słodkich wypieków.
Moja dzisiejsza propozycja to ciasteczka dyniowe.
Zdrowe, smaczne i w sam raz na drugie śniadanie.

Potrzebujemy:
  • 20 dag piure z dyni
  • 20 dag cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 20 dag płatków owsianych
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • rodzynki i żurawina w ilości jakiej chcecie :)



Dynię kroimy i pieczemy.
Po upieczeniu wyjmujemy miąższ i miksujemy.
Dodajemy wszystkie sypkie składniki, a potem dolewamy olej.
Mieszamy dokładnie ciasto.
Ma mieć postać gęstej śmietany.
Wykładamy łyżką na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie powinny być gotowe. Smacznego.

1 komentarz: