Jak zrobić kruszonkę do ciasta

Kruszonka to wykończenie ciasta, które nawet najzwyklejszy wypiek może zmienić w cudowny smakołyk. Kruszonka idealnie sprawdzi w ciastach drożdżowych, ale także jako wykończenie ciast kruchych z owocami lub pianą. Dobra kruszonka jest słodka, chrupka i delikatna. Oto sprawdzony przepis na idealną słodką posypkę. Sprawdź, jak zrobić kruszonkę do ciasta.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta ze śliwkami?

Składniki na kruszonkę

  • 1 szklanka mąki pszennej – niecała szklanka
  • 1/2 szklanki drobnego, białego cukru
  • 1/2 kostki masła

Do przygotowania kruszonki potrzebne są tylko trzy składniki: mąka, cukier oraz masło. Kruszonka, to tak naprawdę ciasto kruche, które jest tak kruche, że może być tylko wykończeniem. Kruszonkę wykonuje się podobnie jak wszystkie kruche ciasta. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tal aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Sprawdź, jak zrobić doskonałe ciasto kruche. Podstawowe zasady przygotowania udanego ciasta

Zimną kruszonkę można wysypać na podpieczone ciasto z owocami, drożdżowe lub owoce w kokilkach i piec na złoty kolor ok. 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika oraz ilości kruszonki.

Przepis na kruszonkę znaleziono w Google dzięki hasłom:

  • kruszonka do ciasta
  • kruszonka jak zrobić
  • idealna kruszonka
  • ciasto z kruszonką
  • owoce z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *