Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Polane stopionym masłem i posypane zwykłym cukrem. Bez żadnych wymyślnych dodatków w postaci cynamonu, wanilii ani bitej śmietany. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli.

Składniki na knedle ze śliwkami

  • 3-4 większe ziemniaki
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 30 dag śliwek węgierek
  • masło i cukier do polania

Zaczynamy od ziemniaków. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie bierzemy się za wydrylowanie śliwek. Przecinamy je wzdłuż na pół, ale nie do końca i wyciągamy pestkę. Śliwki mamy już gotowe, wracamy zatem do ziemniaków.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę i ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ziemniaki trochę przestygną, ale wciąż są ciepłe, dodajemy połowę mąki i zaczynamy zarabiać ciasto. Dodajemy jajko i cały czas zarabiając dodajemy resztę mąki. Ciasto musi mieć lekką konsystencję i nie może być zbyt twarde. Ilość mąki trzeba dopasować przy zarabianiu.

Gotowe ciasto zwijamy w dość gruby wałek, który następnie kroimy w krążki. Druga wersja to rozwałkowanie ciasta na ok. 0,5 cm i wykrawanie krążków szklanką. Metoda nie ma znaczenia, ważne, aby uzyskać porcje ciasta, na których układamy śliwki i zawijamy w kulki. Ważne! Ciasto nie może być zbyt grube.

W dużym garnku gotujemy wodę i lekko ją solimy. Nasze knedelki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Knedle najlepiej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Można podawać jest także z bułeczką z masłem oraz z kwaśną śmietaną i cukrem.

P.S.
Moje dziecko uwielbia owocowe wariacja w knedlach. Można z powodzeniem robić knedle z jabłkami oraz bananami. Spróbujcie koniecznie :)

Komentarze