Chrupiąca sałatka obiadowa z pestkami dyni

Chrupiąca sałatka obiadowa z pestkami dyni. Prosta i szybka w przygotowaniu, wykonana z małej ilości składników, pyszna. Bo cóż więcej chcieć od sałatki? Nam tyle wystarczy. Dziś podałam ją do drugiego dania wraz z dwoma innymi surówkami. Taką sałatkę możecie również zjeść od tak np. z pieczywem. Jednym ze składników sałatki, dodającym chrupkości są prażone naturalne pestki dyni. Uwielbiam dodawać je do różnych sałatek i innych dań, jak również po prostu zjeść w ramach przekąski 🙂 Prażone naturalne pestki dyni kupicie tutaj

Firma ZPS KORSZEŃ, to firma z rodzinnymi tradycjami zajmująca się uprawą roli w zacisznym zakątku lubelszczyzny. Hodowana i prażona jest tu bezłupinowa pestka dyni co oznacza, że już w owocu dyni pestka była nieosłonięta łupiną tylko delikatną błonką i nie trzeba jej mechanicznie wydobywać. Polecam!

Składniki:

  • około 7-8 cm pora (biała część)
  • 1 jabłko (słodkie i soczyste)
  • 1 pełna łyżka prażonej naturalnej pestki dyni ZPS KORSZEŃ
  • około 3 cm zielonego ogórka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Kroimy por (u mnie na 4 części i cienkie plasterki), wrzucamy do miski lekko solimy i ugniatamy ręką. Odstawiamy na kilka minut. Znów ugniatamy i odlewamy „płyn”.

Jabłko i ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pora. Pestki dyni siekamy, dodajemy do reszty składników.

Na koniec dodajemy majonez, jogurt i całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy.

Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę postoi przed podaniem (smaki się przegryzą).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz