Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym. To prosty, pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać zarówno z zestawem surówek (szukając przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj), ziemniaczkami, jak i w towarzystwie ryżu czy kaszy. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie.

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki (jak do sosu). Przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, posypujemy całe mięso łyżką przyprawy do gyrosa, mieszamy i chwilę smażymy. Następnie podlewamy mięso niewielką ilością wody i zostawiamy jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając.

W między czasie podsmażamy na odrobinie oleju drobno pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki, smażymy. Do składników dodajemy nasze piersi z kurczaka, mieszamy. Zmniejszamy gaz na minimalny. Dolewamy 200 ml śmietany 18%, doprawiamy całość suszoną mieloną bazylią, łyżeczką przyprawy do gyrosa, odrobiną soli i pieprzem. Mieszamy, zostawiamy tak aż sos zgęstnieje. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy solą i/lub pieprzem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Aga says:

    To już drugi Pani przepis, z którego korzystam ? moja rodzina i ja jesteśmy zachwyceni. Wykonanie szybkie, proste i przepyszne! Zrobione z podwójnej porcji na dwa dni ? jeszcze raz dziękuję za kolejny pyszny przepis i zabieram się niedługo za kolejny. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz