Menu

Pigwowiec do herbaty

Pigwowiec zawiera kilkakrotnie więcej witaminę C niż cytryna i jest świetnym dodatkiem do herbaty w okresie jesiennym i zimowym. Sok z pigwowca doskonale podnosi odporność i wspomaga leczenie przeziębienia.

Zdrowy dodatek do herbaty z pigwowca na zimę
Pigwowiec często jest mylony z pigwą i chociaż ich owoce mają podobne właściwości, nie jest to ta sama roślina. Pigwa to drzewo i jej owoce są kilka razy większe od pigwowca japońskiego, który jest krzewem. Owoce pigwowca są bardzo twarde, dojrzałe mają piękny żółty kolor i cudowny aromat. Jeśli mamy jeszcze zielone owoce, najlepiej włożyć je do kartonu razem z kilkoma jabłkami, wtedy szybciej dojrzeją i będą mniej kwaśne.

Do herbaty pokrojonego pigwowca można tylko przesypać cukrem lub wymieszać z miodem i przechowywać w lodówce. Na zimę jednak wolę go zagotować, gdyż dłużej i lepiej się przechowuje. Mam nadzieję, że znacie ten cudowny owoc i korzystacie z jego zdrowotnych właściwości.

Składniki na pigwowiec do herbaty:

  • 1 kg dojrzałego pigwowca
  • 0,5 kg cukru
  • 7 - 10 cm świeżego imbiru (opcjonalnie)

Jak zrobić pigwowca do herbaty?

  1. Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Można do tego wykorzystać maszynkę z przystawką do szatkowania kapusty.
  2. Imbir oskrobać ze skórki i pokroić w plasterki.
  3. Pokrojone składniki zasypać cukrem i odstawić na 12 godzin, aż powstanie sok.
  4. Pigwowca razem z sokiem krótko zagotować i bardzo gorącym napełnić wyparzone słoiki. Zakręcić, obrócić do góry dnem, przykryć ścierką i odstawić do wystudzenia.
  5. Przed schowaniem słoiczków do spiżarni, pukając w zakrętki sprawdzić, czy słoiczki są zamknięte. Wieczko powinno być delikatnie wklęsłe, a pukając, powinien być głuchy odgłos bez dźwięku.

    Zobacz również: czekośliwka.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry