Budyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami

Budyniowiec na kruchym cieście ze śliwkami, to placek, który zniknie w mgnieniu oka. Poniżej przestawiam przepis na dużą blachę.
Budyniowiec na kruchym cieście
Przepis na ciasto kruche:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Jedną część wyłożyć na blachę, przypiec przez około 10-15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim budyniową masę, włożyć przekrojone na pół śliwki. Drugą połowę ciasta można rozwałkować i położyć na masie budyniowej. Na powyższym zdjęciu zamiast wałkowania, skubałam ciasto. Wyszły kruszonki. 
Piec ciasto przez kolejne około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Masa budyniowa: 
  • 4 budynie na 1/2 litra mleka 
  • 1,5 l mleka

Gotujemy jak zwykły budyń. Masa będzie gęstsza, dzięki temu nie wsiąknie w spód ciasta. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz