czwartek, 4 października 2018

Cake pops-kuleczki z ciastek


Idealne na urodzinową imprezę dla dzieci-słodkie kuleczki z ciasteczek na patyczkach polane czekoladą,czego tu nie lubić?
Już od jakiegoś czasu się do nich zabierałam ,i wreszcie zrobiłam je na urodziny synka,poszły wszystkie choć stoły uginały się od innych słodyczy.Łatwe w przygotowaniu,nie drogie i pyszne-polecam jako patyczków użyłam papierowych rurek do napojów,mogą być również patyczki jak do lodów.
Przepis znalazłam na stronie wypieki Beaty,dziękuję :)

Składniki
  • 300 g ciasteczek (u mnie markizy)
  • około 100-150 g mascarpone
  • około 100-150 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
  • około 250 g czekolady do polania (mogą być różne)
  • różne posypki, siekane orzechy

Przygotowanie;
Ciasteczka zblendować.
Dodajemy do nich po trochę serka i nutelli - zagniatamy, jeśli ciasteczka nie chcą się lepić, to dodajemy więcej serka i nutelli.
Jak już nasza masa będzie wystarczająco gęsta, to nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy w rękach nieduże kulki.
Kulki schładzamy w zamrażarce przez około godzinę - nie więcej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - na każde 100 g czekolady dodajemy po łyżeczce oleju (jeśli chcesz zrobić różne czekolady,np ciemną i białą to każdą rozpuść oddzielnie).
Końcówkę patyczka do lizaków zanurzamy w czekoladzie, a następnie ostrożnie wbijamy w kulkę.
i tak wszystkie kulki(jeśli nie zanurzysz patyczka w czekoladzie, to nie będzie się kulka patyczka trzymać i spadnie).
Zanurzamy cake popsy w czekoladzie, czekamy chwilkę aż spłynie z nich nadmiar  - dobrze jest lekko obracać kuleczki, aby czekolada ładnie spłynęła.
Posyp lizaki posypką lub posiekanymi orzechami i wbij  w pojemnik najlepiej z cukrem,bo będzie  dobrze trzymał je w pionie lub wstaw do szklanki, aby czekolada do końca zastygła.


2 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!