Jagodowy deser chia z bitą śmietaną
Deserki

Jagodowy deser chia z bitą śmietaną

Prosty i szybki w przygotowaniu deser na bazie jogurtów jagodowych, mrożonych owoców oraz bitej śmietany. Lekko kwaśny spód, ale dzięki dodatkowi słodkiej bitej śmietany deser jest idealnie zbalansowany. Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie 20 minut, więc jest to idealny deser, gdy goście mają nas zaskoczyć w naszym domu i nie mamy czasu na przygotowanie niczego innego.


Składniki i przepis na warstwę jagodową:

  • 300g jogurtu jagodowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 300g jagód lub borówek mrożonych
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru pudru

Wykonanie deseru jest bardzo proste. Jogurty jagodowe, mrożone owoce, sok z cytryny i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy nasiona chia i przelewamy do szklaneczek, lub pucharków. Odstawiamy do lodówki, by lekko stężały, a w międzyczasie zajmiemy się ubiciem kremówki.

Jagodowy deser chia z bitą śmietaną

Składniki i przepis na bitą śmietanę:

  • 250ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • niewielka ilość ekstraktu waniliowego

Przelewamy schłodzoną śmietankę do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Należy uważać, żeby nie ubijać za długo śmietanki i jej nie przebić.

Jagodowy deser chia z bitą śmietaną

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *