Czekoladowe Krówki

by - 9/29/2018 12:02:00 AM

Krówki czekoladowe, wprawdzie to porządna dawka słodkości, ale czasem można sobie pozwolić ;)
Krówki ani nie są do końca ciągnące, ani nie są kruche, są pół na pół. Gdy się je gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;)















Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm:


  • 200 ml mleka skondensowanego (użyłam z tubki)
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g pianek marshmallow
  • szczypta soli
1. Mleko wraz z cukrem i szczypta soli, umieszczamy w rondelku z grubszym dnem. Zagotowujemy mieszając co chwilkę, zestawiamy z ognia i dodajemy najpierw połamaną czekoladę gorzką, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone na drobno pianki marshmallow. Mieszamy całość do rozpuszczenia się pianek i czekolady, a następnie szybko przekładamy na blaszkę/pojemnik wyłożony papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 3-5 godzin lub na całą noc.
2. Na drugi dzień bądź po tych kilku godzinach, stężałą masę kroimy na niewielkie prostokąty, zawijamy w celofan, zawiązujemy jak cukierki i przechowujemy w lodówce. Smacznego !




Podobne Posty

7 comments

  1. Ale narobiłaś mi ochoty :) Świetnie wyglądaja i na pewno smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko można, wręcz potrzeba sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie. Wrzucam przepis w zakładki i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakują! Nigdy takich nie robiłyśmy i pewnie nie zrobimy ale brzmią ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj... no chyba nie zrobicie bo to bomba cukrowa i ja ich nie będę często robić, ale raz na pół roku można ;) :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych