Gryczanka czekoladowa z figami

Gryczanka to świetna alternatywa dla owsianki. Zamiast płatków owsianych używa się do niej płatków gryczanych, które są bezglutenowe oraz zawierają dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę mózgu, szczególnie w stanach zmęczenia psychicznego, wzmożonego wysiłku umysłowego, a także wzmacniają koncentrację. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego poprawiają perystaltykę jelit, a także dają na długo uczucie sytości.
Śniadanie z płatkami gryczanymi może być nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne...
Gryczanka ta nie wymaga gotowania, a płatki muszą jedynie namoknąć i zmięknąć. Ma pyszny czekoladowy smak, ale nie zawiera dodatku cukru - słodzona jest bananem. Do tego świeże figi oraz ziarenka granatu i mamy śniadanie jak marzenie!
Taką gryczankę możemy też przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły 😊

Czekoladowa gryczanka z figami


Składniki:
  • 1 szklanka dowolnego mleka
  • 3/4 szklanki płatków gryczanych
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 świeże figi
  • 1/4 granatu
  • ekspandowane zboża (do posypania)


Wykonanie:

Płatki gryczane wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem (u mnie mleko kokosowe). Mieszamy i odstawiamy na około 15-20 min., aż płatki napęcznieją i zmiękną. 

Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. 
Figi myjemy i kroimy w ćwiartki.

Gdy płatki gryczane będą miękkie dodajemy do nich mus bananowy, kakao oraz cynamon i całość  mieszamy. Na wierzch układamy ćwiartki figi i posypujemy ziarenkami granatu oraz ekspandowanymi zbożami.


Gryczanka czekoladowa

Czekoladowa gryczanka

Gryczanka z figami

Gryczanka


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny