Galaretka winogronowa

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę
Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników. Oto przepis na na galaretkę z winogron.

Składniki na galaretkę z winogron:

  • 1 kg winogron (białe lub ciemne)
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody


Winogrona umyć i oczyścić z łodyżek. Do dużego rondla o grubym dnie wlać wodę, wsypać owoce i połowę cukru. Gotować do momentu, aż owoce będą się rozpadać. Sok z winogron przecedzić, owoce przetrzeć przez sito. Płyn wlać z powrotem do garnka, dodać resztę cukru i gotować jeszcze ok. 25 min. Pilnować aby sok się nie przypalił. Jeżeli sok jest zbyt kwaśny można go dosłodzić.

Gorący sok, z którego powstanie galaretka, przelewać do słoików. Odstawiać do góry dnem mocno zakręcone słoiki. Gdy sok wystygnie stężeje do postaci winogronowej galaretki. Można ją z powodzeniem wykorzystać do tortów lub piernika podobnie jak używa się galaretki porzeczkowej.

Komentarze