września 25, 2018

Zupa meksykańska z ziemniakami

Sezon na poranne podgrzewanie siedzeń w samochodzie, gorącą herbatę i rozgrzewające zupy uważam za otwarty. Nie przygotowałam się na to, że jesień powita mnie chlustem deszczu, podmuchem przejmującego chłodem wiatru i brakiem słońca. Nie ma innej rady, jak w takie dni rozgrzać się talerzem aromatycznej sycącej zupy. Padło na meksykańską. Tym razem w nieco innym wydaniu, bo z ziemniakami, na wołowym bulionie z kawałkami mięsa. 

Zupa meksykańska z ziemniakami

Zupa meksykańska z ziemniakami

  • 1l bulionu wołowego + mięso
  • kolba kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka groszku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 pomidory
  • marchew
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli (lub mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw)
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
W garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i smażę aż się zeszkli. Dodaję posiekany czosnek, papryczkę chilli i kurkumę. Chwilę przesmażam. Dokładam ziarna kukurydzy oraz marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalewam bulionem. Gotuję aż warzywa zmiękną. W tym czasie oparzam pomidory, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Gdy warzywa są już ugotowane, dodaję do zupy pomidory. Gotuję około 5 minut, żeby się rozpadły. Dodaję pokrojone w kostkę mięso z bulionu, groszek i fasolę.  Doprawiam koncentratem, solą i pieprzem. Gotuję jeszcze około 5 minut. 


Zupa meksykańska z ziemniakami

3 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger