Sałatka z figami i gorgonzolą


Świeże dojrzałe figi idealnie pasują do szybkich lekkich sałatek. Do wersji, którą dzisiaj przygotowałam, a mianowicie z włoskim pleśniowym serem gorgonzola, można również dodać pokrojoną szynkę parmeńską. Sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca i kolorowa.

Składniki:
rukola lub mieszane sałaty
3 świeże figi
kawałek sera gorgonzola 
garść orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól, pieprz

  • Rukolę umyć i ułożyć na talerzu, a na niej pokrojone w ćwiartki figi.
  • Następnie dodać porwany na kawałeczki ser gorgonzola i posypać posiekanymi orzechami.
  • Wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę. 


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne