piątek, 28 września 2018

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Z cyklu "piątek z rybą" zamieniam dziś na coś innego. Jedliście kiedyś kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami? Jak nie to łapcie przepis, super chrupiące, pyszne i sycące!


Składniki:
- ok. 6 pieczarek,
- 100 g kaszy jęczmiennej (drobnoziarnistej),
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- bułka tarta, 
- przyprawy: suszone pomidory z oliwkami (np.Kamis), majeranek, sól i pieprz,
- olej (do smażenia).

Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki, dusimy na małym ogniu z odrobiną oleju, przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku). Dusimy do miękkości, ewentualnie odlewamy wodę. Pieczarki mieszamy z kaszą, dodajemy przyprawy do smaku oraz maką ziemniaczaną. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżoną w wodzie ręką, a następnie obtaczamy je w bułce tartej, lekko spłaszczamy na kształt kotletów mielonych. Odkładamy na deskę do krojenia. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki z każdej strony do zarumienienia. Wyjmujemy na papier ręcznikowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy np. z sosem pieczarkowym lub kurkowym.

Sos pieczarkowy:
(Przepis już nie wege)
- Śmietanka 30% (ok 330 ml),
- 1 cebula,
- 6 pieczarek,
- 1-2 łyżki masła ghee,
- pieprz,sól gałka muszkatołowa, ew. suszone pomidory.

Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki obieramy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, na roztopionym maśle dusimy cebulę ok. 10-20 min. następnie dodajemy pieczarki. Dusimy aż zmiękną. Możemy dodać 2 chochle bulionu jeżeli mamy bądź podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gałką. Dusimy jeszcze chwilę do zagęszczenia sosu, ew. dodajemy odrobinę mąki lub część pieczarek blendujemy. 


















4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari