» Przepisy » Kuchnie narodowe » Chińska » Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu

Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu


1 5 5
2018-09-25
ok. 40 minut
łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia chińska
Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu

Jeżeli lubisz smaki kuchni azjatyckiej, ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu to idealna zupa, która zachwyci niejedno podniebienie. Jest bogata w smaku i pełna samych pyszności. W tym przepysznym ramenie czuć azjatyckie klimaty, dzięki którym poczujesz się jak na odległym kontynencie :)

Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu to zupa lekka, ale jednocześnie sycąca. Podstawę stanowi bulion warzywny, w którym gotuje się skrzydełka kurczaka. Oczywiście mięso ze skrzydełek kurczaka też w tym pysznym ramenie jest. W tej zupie znajdziesz także specjalny makaron, którego Japończycy używają na co dzień, kiedy gotują ramen. Ten wyborny ramen ma także delikatny grzybowy aromat. Dzięki dodatkowi grzybów mun i shitake zupa nabieraj bardzo przyjemnego aromatu i smaku. Uzupełnieniem ramenu jest wędzone tofu. To dość specyficzny dodatek, ale stanowi taką kulinarną kropkę nad i. Świeżości nadają listki kolendry. A całość smakuje... przepysznie po prostu! :)

Przepis na ramen z kurczakiem i wędzonym tofu jest łatwy, a składniki bez problemu kupisz w większych sklepach spożywczych w działach z produktami kuchni świata. To przepis sprawdzony i napisany tak, abyś nie miała żadnych problemów z jego przygotowaniem.

Japończycy jedzą ramen prawie codziennie. Może właśnie w tej łatwej i pysznej zupie tkwi sekret ich doskonałego zdrowia i długowieczności? :)

Jeżeli lubisz takie fajne zupy rodem z Azji, możesz przygotowywać je w różnych wariantach. Sprawdź także inne przepisy na ramen :)

Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu to doskonały pomysł na pyszny i oryginalny obiad dla całej rodziny. Dodatkową zaletą ramenu jest to, że składników się nie miesza, więc zupę można jeść na wiele różnych sposobów. Talerz takiego fajnego azjatyckiego ramenu z kurczakiem i wędzonym tofu to po prostu wypas :)


Składniki na ramen z kurczakiem i wędzonym tofu

8 szklanek bulionu warzywnego (2 litry)
50 dag skrzydełek z kurczaka
15 dag makaronu undon
15 dag wędzonego tofu
1/3 szklanki grzybów moon
5 grzybów shitake
2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wodorostów wakame

do podania świeża kolendra

Przygotowanie dania ramen z kurczakiem i wędzonym tofu

...

  1. Skrzydełka umyj. Ugotuj je w bulionie warzywnym (ok. 30 minut). Zmniejsz ogień i dodaj pastę miso, sos sojowy i wymieszaj.
  2. Grzyby mun i shitake oraz wodorosty wakame zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut.
  3. Tofu pokrój w kostkę o boku 0,5 cm.
  4. Do bulionu ze skrzydełkami dodaj odcedzone grzyby i wodorosty wakame. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
  5. Dodaj makaron. Doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty.
  6. Skrzydełka wyjmij z bulionu i obierz.
  7. Gorący ramen nałóż na talerze. Dodaj mięso. Każdą porcję posyp wędzonym tofu.
  8. Podawaj ze świeżą kolendrą.


Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu - etap 1

Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu to pomysł na oryginalny obiad w azjatyckim stylu :)



Ramen z kurczakiem i wędzonym tofu - etap 1

Łatwy do zrobienia, pyszny i aromatyczny ramen z kurczakiem i wędzonym tofu będzie smakował każdemu i sprawdzi się zawsze :)



Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.