LADING

makaron stroganoff z pieczarkami

Ten makaron stroganoff z pieczarkami wymaga niecałych 30 minut przygotowania, jest pełen aromatycznego sosu i soczystych pieczarek. Jest wprost przepyszny. Sam sos można serwować też  z ryżem, kaszą – na co tylko będziesz mieć ochotę.

Ten przepis jest wyśmienity na nadchodzące zimne dni, gdy zazwyczaj nachodzi nas ochota na coś o wyrazistym, bogatym smaku, coś kremowego co otuli nasz brzuch jak puchowa, ciepła kołdra. Po takim posiłku nic tylko iść spać ?. Na szczęście ten makaron stroganoff z pieczarkami nie jest daniem ciężkostrawnym za to bogatym w bardzo atomatyczne składniki, które wspólnie ciężko pracują na efekt końcowy.

Tą wersję stroganoffa można przygotować w wersji mięsnej używając np. zmielonego mięsa z szynki, steku wołowego bądź kurczaka lub w wersji wegetariańskiej. Przyznam, że bardzo trudno byłoby mi wybrać która z nich smakuje lepiej bo obie zawsze zbierają pochwały domowników. Chyba po prostu będziecie musieli sami ocenić ?.


makaron stroganoff z pieczarkami
 
4-5 porcji
Składniki
  • 400 g dowolnego makaronu ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu
  • 500 g zmielonej szynki wieprzowej najlepiej ekologicznej
  • 1 duża biała cebula poszatkowana w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki oliwy extra virgine + 1 łyżka
  • 100 ml białego wina
  • 300 g dowolnych grzybów a najlepiej mieszanki grzybów hodowlanych i leśnych: pieczarka brunatna, kurki, boczniaki)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 40 g startego parmezanu
  • sól/pieprz do smaku
do dekoracji
  • natka pietruszki, świeży tymianek lub posiekany szczypiorek
Przygotowanie
  1. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę następnie wrzucamy na nią cebulę i smażymy około 3 minuty. Gdy cebula będzie szklista dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze 1 minutę.
  2. Zdejmujemy warzywa z patelni i używając tej samej patelni zaczynamy smażyć mięso tak aby było ścięte w środku i lekko rumiane na brzegach (w zależności od używanego mięsa czas gotowania będzie się różnił). Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie kroimy pieczarki. Zdejmujemy mięso z patelni, można dodać je do naczynia z cebulą i czosnkiem.
  3. Pokrojone grzyby smażymy na 1 łyżce oliwy aż brzegi będą rumuane. Następnie dodajemy mięso, czosnek i cebulę i przesmażamy razem 1 minutę.
  4. Dolewamy wino i smażymy dalej nieustannie mieszając przez 1 minutę.
  5. Wsypujemy parmezan mieszając bez przerwy, doprawiamy do smaku.
  6. Zdejmujemy wszystko z gazu i dodajemy jogurt grecki, mieszamy.
  7. Stroganoffa serwujemy z makaronem i wybraną zieleniną do dekoracji.
Wskazówki
Możliwe, że w trakcie gotowania będzie trzeba dodać nieco wody. Dużo zależy od tego czy będziemy używać soczystego mięsa oraz jak zachowają się grzyby.
Przygotowując wersję wegetariańską pomijamy krok 2 związany z obróbką mięsa.

 

 

 

(1) Comment

  • Joanna
    26 września, 2018 at 9:02 pm

    Koniecznie do wypróbowania ??

Leave a Comment

: