Menu

Placki z cukinii i pieczarek

Aromatyczne placki z cukinii i pieczarek są pysznym daniem bezmięsnym na obiad. Łatwe przygotowanie i ogólnie dostępne składniki na pewno zachęcają do ich wykonania.

Placuszki z cukinii z białym serem i pieczarkami
Placki na początku miały być tylko z cukinii i pieczarek. W lodówce zalegała resztka papryki i jakaś niewyraźna marchewka, aby więc nie marnować jedzenia, wylądowały w plackach. I to był bardzo dobry pomysł, gdyż placki nabrały koloru i dodatkowo smaku. U mnie placki są dobrze wysmażone, gdyż lubimy przypieczone i chrupiące warzywa.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na placki z cukinii i pieczarek:

  • średniej wielkości cukinia
  • 6 - 8 pieczarek
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki
  • 2 jajka (M)
  • kilka gałązek koperku i pietruszki
  • 2 - 3 łyżki drobnych płatków owsianych
  • 2 - 3 łyżki mąki owsianej lub pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • twarożek do podania
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii i pieczarek?

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do niej płatki owsiane i odstawić na co najmniej 10 minut.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła, dodać do cukinii.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i majeranku, dodać do cukinii. 2 pieczarki można pokroić w plastry i podsmażyć oddzielnie, będą do dekoracji.
  4. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do cukinii i pieczarek, wymieszać z solą.
  5. Paprykę bardzo drobno pokroić w cienkie paseczki i również dodać do masy na placki.
  6. Przyprawić pieprzem i posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
  7. Dodać jajka i mąkę, wszystko wymieszać i odstawić na około 10 minut. 
  8. Po tym czasie usmażyć niezbyt gruby placuszek na próbę, jeśli placuszki się rozpadają dodać więcej mąki. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, nie chłoną tak mocno tłuszczu. Placki po nałożeniu na patelnię pozostawić przez chwilę, aby dobrze się zapiekły, wtedy łato się je obróci na drugą stronę.
  9. Podawać z twarożkiem, udekorowane podsmażonymi plastrami pieczarek.

    Zobacz również: pieczona cukinia.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry