Kurczak po bałkańsku

Podudzia z kurczaka pieczone z warzywami w sosie pomidorowym, znakomicie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny

Składniki:
  • 10 podudzi
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • sól i pieprz
  • papryka słodka



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem oraz papryką słodką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Między kurczakiem układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzchu dajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki w słupki i pieczarki w plasterki. 



Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy z koncentratem, polewamy kurczaka. Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Może być. Danie ładnie wygląda, ale już tak nie smakuje. Gdyby kurczak poleżał w tym sosie conajnmniej kilka godzin, to zapewne smak byłby lepszy. Czy zrobię koleny raz?- nie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd trafiłem na Twojego bloga, to nie wiem co zjeść. Świetne przepisy

    OdpowiedzUsuń