Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem. Pyszne, sycące, proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gofrów w formie wytrawnej, to zdecydowanie Wam je polecam. Sprawdzą się doskonale w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Można np. pociąć je na mniejsze kawałki i zrobić z nich szybkie przekąski (mini kanapeczki) itd. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie ulubionych sosów czy ketchupu. Pamiętajcie, aby dodać wyraziste w smaku składniki (u mnie kabanosy kabanosów piri piri ) lub dobrze je doprawić. Gofry nie mogą być mdłe. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Spróbujcie.
Składniki: (na 4 sztuki)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko klasy M
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania gofrownicy
- 1/2 opakowania kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania
- 1 pieczarka
- 3 łyżki startego żółtego sera np. Gouda
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko, 2 łyżki oleju i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy starty żółty ser, znów mieszamy.
Na koniec dodajemy pokrojone kabanosy oraz obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę. Krótko mieszamy.
Gofrownicę lekko smarujemy olejem, następnie dobrze ją rozgrzewamy.
Chochelką nakładamy porcje ciasta (przed każdą porcją należy je pomieszać). Smażymy gofry.
Tak przygotowane wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem podajemy same lub z ulubionymi dodatkami (np. domowym sosem, ketchupem).
Smacznego