Mus z batatów – legalny deser na diecie :)

W ten piękny i słoneczny dzień zapraszam Cię na mus z batatów. Jest puszysty, małoskładnikowy i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych 😉 . Wystarczy 5 składników i odrobina chęci, a krem z batatów na słodko rozpieści Cię na maksa. To co, robimy wspólnie deser z batata? Jak go raz skosztujesz, to będziesz chciała jeszcze… 🙂 

Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś słodkich ziemniaków, to podpowiem Cię, że są bardzo smaczne i godne uwagi. Znajdują zastosowanie w daniach zarówno wytrawnych (zupa krem, pieczone bataty) jak i słodkich. Pataty, bo tak też jest nazywane to warzywo są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. W ostatnim czasie śmiało rywalizują z naszym polskim ziemniakiem, ale jeszcze daleko im do jego przystępnej ceny. Za to można je kupić bez większego problemu. Są w stałej ofercie sklepu z uśmiechniętym owadem oraz jego sąsiada z żółtym logiem.


Mus z batatów – przepis

Składniki:
1 ugotowany batat*,
łyżka masła orzechowego (u mnie było z nerkowców, ale zwykłe też jest super),
łyżka miodu,
łyżka oliwy z oliwek,
garść liści szałwii lub melisy

 

Przygotowanie:
Batata zblenduj z masłem orzechowym, oliwą i masłem orzechowym. Podawaj z listkami szałwii – pięknie urozmaicą smak 🙂

 

Mus z batatów można podawać jako deser, ale równie świetnie się sprawdzi również jako śniadanie, czy inna przekąska 🙂 Jest słodki, syty i cieszy podniebienie.


 

Jak ugotować bataty?*

Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Zalewamy wodą i od momentu zagotowania gotujemy około 20 do 25 minut.

 

Mus z batatów – ciekawostki:

 

mus z batata
Mus z batatów to świetny, szybki i smaczny deser. Można go wykonać w kilka chwil.

Ugotowany batat bez skórki ma jedynie 76 kcal na 100 g, dla porównania 100 g ziemniaków w mundurkach ma ok 87 kcal. Nie dziwi więc fakt, że bataty na diecie cieszą się popularnością 🙂

Po obraniu ze skórki bataty należy natychmiast ugotować lub zalać wodą, bo szybko się utleniają i nieestetycznie ciemnieją.

Bataty należy przechowywać w suchym i chłodny miejscu, ale nie w lodówce, bo to im nie służy.

Jeśli masz w domu małe dziecko, to podczas rozszerzania diety taki mus może stać się jednym z ulubionych dań Twojego maluszka. Wtedy sugeruję ograniczyć jego skład jedynie do ugotowanego batata i odrobiny masła. Zresztą każda mama wie najlepiej co lubi i może jej pociecha 🙂

Przepis na to cudo mam dzięki Marcie z Dietetyka On Line. Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że będzie mi z nim po drodze 🙂

 

 


Inne dania z batatów:

Krem z batatów
Zupa krem z batatów

Pyszna i sycąca zupa-krem z batatów. Magazyn Kulinarny Durszalak rozpływał się nad jej urodą i smakiem w marcowym wydaniu  Nr 1/18.

 

 

 

 

Pieczone bataty
Bataty rodem z piekarnika

Pieczone bataty rodem z piekarnika. Wybaczcie jakość  zdjęcia – to z początków mojego blogowania. Jednak, jeśli cenisz smak ponad urodę zdjęcia, to ten przepis jest dla Ciebie! 🙂

 

(Odwiedzono 4 418 razy, 1 wizyt dzisiaj)

24 Replies to “Mus z batatów – legalny deser na diecie :)”

  1. Ze słodkimi dodatkami ostrożnie (kilka rodzynek, żurawiny suszonej lub daktyl). Raczej troszkę soku z cytryny dla podkręcenia, a w sezonie dodałam sporą truskawkę. Kapka mleka kokosowego, z przypraw imbir i kardamon i wychodzi taka egzotyczna pychotka. Warto popróbować różnych kombinacji 👍

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *