Kotlety z udka kurczaka



   Miały być dziś kotlety, no to idę do sklepu (sklepik mały, wioskowy, ale w piątki drób posiada), a w sklepie szok-cycków kurzęcych brak. Ale, że mieszkam na wsi , krówki, świnki hodują jest i rzeźnia, więc lecę do rzeźni, myślę sobie kupię schab z kością, będą pyszne schaboszczaki.W rzeźni znów porażka-schab wykupili!!! Wracam do sklepu, może udka są, na szczęście były,obiad uratowany, zadowolona wracam z trzema ładnymi girami kurzęcymi do domu. I tak kotlety są, ale z udek kurczaka.Bardziej soczyste niż z piersi , z chrupiącą panierką, po prostu pyszne. Z trzech udek wychodzi 6 wielkich, jak dla chłopa, kotletów.Do tego dużo, dużo  tańsze, a jedyną trudność w przygotowaniu to filetowanie udek, jednak po kilku sztukach łatwo dojść do wprawy. Oboje z mężem uwielbiamy zarówno do obiadu jak i do świeżej chrupiącej buły z odrobiną majonezu.


3 udka z kurczaka
3 jaja 
1 łyżką mleka
Sól i pieprz
Czosnek granulowany
Mąka pszenna
Bułka tarta
Olej rzepakowy do smażenia



  • Kotlety z udka kurczaka Udka umyć i osuszyć. Odciąć górny kawałek kości z chrząstką, zdjęć skórę. Nacinać mięso wzdłuż kości i delikatnie oddzielać mięso , wyjąć kości. Mięso już bez kości przydzielić na pół.
  • Kotlety z udka kurczakaKażdą porcję mięsa porządnie rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać olej.
  • Kotlety z udka kurczakaJajka roztrzepać z mlekiem.Kotlety panierować najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu, ponieważ kotlety z udek smażą się dłużej niż z piersi. Po zdjęciu z patelni osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami i surówką z czym kto lubi. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne