Surówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu (niektóre są słodkawe, inne zaś lekko kwaskowate), polecam opcjonalnie dodać sok z cytryny do smaku, jeśli mamy do czynienia z bardziej delikatnym majonezem. Jeśli nasz majonez jednak jest dość kwaskowaty, to sok z cytryny należy pominąć. Wedle uznania można również zmniejszyć ilość majonezu, a dać więcej jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany :)
Taką surówkę z białej kapusty i pora można również dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie do niej jabłka, kiszonego ogórka lub kukurydzy.
Polecam również przepisy: Surówka z białej kapusty i marchewki oraz Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki
Surówka z białej kapusty i pora – Składniki:
- pół główki małej białej kapusty – u mnie ok. 300 g po poszatkowaniu
- 2 kawałki pora, każdy po ok. 14 cm długości (tylko biała część, razem ok. 150 g)
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny – opcjonalnie, do smaku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
Surówka z białej kapusty i pora – Wykonanie:
- Połówkę kapusty podzielić na dwie ćwiartki, a następnie poszatkować drobno – ja to robię za pomocą nożyka do obierania warzyw – tnę tak, jakbym tą kapustę po prostu obierała, dzięki czemu powstają cieniutkie paseczki kapusty.
- Poszatkowaną kapustę przerzucić do miseczki, posolić i ostawić na około 20 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie delikatnie odcisnąć kapustę z nadmiaru soków jakie puściła.
- Pora pokroić w półplasterki. Przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem. Odcedzić.
- Kapustę i pora wrzucić do jednej miseczki, dodać majonez, jogurt grecki (lub kwaśną śmietanę) oraz sól i pieprz do smaku (+ ewentualnie sok z cytryny), wymieszać.
- Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do surówki, wymieszać. Smacznego!
Polecam również przepisy: Surówka z białej kapusty i marchewki oraz Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki