Buraczki zasmażane tradycyjne



  Tradycyjne buraczki zasmażane uwielbiamy oboje z mężem. Są znakomitym dodatkiem do obiadu zarówna na ciepło jak i zimno (choć my wolimy na ciepło). Aby zachować jak najwięcej walorów smakowych samego buraka, nie gotuję ich, a piekę w piekarniku. Serdecznie polecam wykorzystanie tej metody. Tak zrobione buraczki rewelacyjnie komponują się z daniami mięsnymi, tłuczonymi ziemniakami, czy wszelkiego rodzaju kluchami.



0,5 kg buraczków czerwonych 
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki octu
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1/2 łyżki cukru
sól i pieprz


 Buraki wyszorować z piachu pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i owinąć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 1180 st.C i piec ok. godziny, aż buraki będą miękkie. Miękkie buraki ostudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na jarzynowej tarce o grubych oczkach.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać buraki, ocet, przyprawy i śmietanę, zasmażać chwilę aż buraki będą gorące cały czas mieszając. Podawać do obiadu jako surówkę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne