Dom pachnący szarlotką, czyli przepis na szarlotkę z figami

Dom, który pachnie szarlotką, kojarzy się wielu osobom z miejscem, w którym domownicy darzą się wzajemnym uczuciem, ciepłem. Panuje czułość, jest bezpiecznie, do takiego domu chce się wejść.

Znam takie domy, w których jest swojsko, w których od razu po wejściu, czuję się pewnie i bezpiecznie. Jest mi po prostu dobrze. Siadam za stołem lub w fotelu i chłonę zapachy domu. Tam, gdzie pachnie ciastem, lubię najbardziej. Tak, jak było w domu mojej Babci.

Prostota ma w sobie to, że lubimy ją, ale nie doceniamy.

Jabłko.

To pierwszy owoc. Czy surowy, czy pieczony lub smażony, rozpieszcza nasze podniebienia swoim smakiem. Dziś daję Wam klasyczny przepis na chyba najbardziej domowe ciasto – szarlotkę, którą wzbogaciłam o figi. Niech Wasza jesienna codzienność będzie słodka!

Składniki

ciasto

300 g mąki pszennej

120 g dobrego zimnego masła

2 żółtka

1 szklanka cukru pudru

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany

jabłka

1kg jabłek np. antonówek

2 figi

3 łyżki cukru

1 laska cynamonu

3-4 goździki

1/2 łyżki masła

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru kryształu

dodatkowo

bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie.
  2. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką.
  3. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h.
  4. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd nasiennych i poszatkuj na kawałki. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem, podsyp cukrem, wrzuć laskę cynamonu, goździki i masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną.
  5. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek.
  6. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj.
  7. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach.
  8. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców.
  9. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania góra-dół.
  10. Piecz ok. 40-60min. W połowie pieczenia zmniejsz temperaturę do 180C.
  11. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
  12. Czujesz, jak w całym Twoim domu pachnie szarlotką?
  13. Zaproś bliskich do stołu i cieszcie się smakiem!