Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy jest jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Niby zwykła kapusta duszona śmietankowym sosie z dodatkiem pomidorów, ale ma coś w sobie takiego, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest cudownym dodatkiem do każdego dania głównego, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy
(4 porcje)
Składniki:
- 1 mała kapusta, pokrojona w ćwiartki (najlepiej młoda)
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Umieść kapustę w garnku, zalej zimną wodą, dodaj pół łyżki cukru, soli i szczyptę pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż zmięknie, przez około 20 minut, po czym odcedź i przełóż kapustę na talerz.
- W tym samym rondlu podsmaż cebulkę z boczkiem do zarumienienia, następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wlej bulion, śmietankę wymieszaną z mąką i wmieszaj koncentrat pomidorowy.
- Włóż kapustę, przykryj i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut aż kapusta będzie się dosłownie rozpływać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Podawaj jako dodatek do dania głównego.
Smacznego!
English version
Creamy braised cabbage
(4 servings)
Ingredients:
- 1 young cabbage, cut into quarters
- salt, pepper, sugar to taste
- 2 dried allspice berries
- 1 bay leaf
- 1 onion, diced
- 50 g smoked bacon, diced
- 1 cup of chicken stock
- 1/2 cup of double cream
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 tablespoon of flour
Preparation:
- Place the cabbage in a pot, pour over cold water, add half a tablespoon of sugar, salt and a pinch of pepper. Bring to a boil, reduce the heat and cook covered until it softens, for about 20 minutes, then drain and set aside.
- In the same pot, cook onion with bacon until browned, add the allspice and bay leaf, stock, cream mixed with the flour and stir in the tomato concentrate.
- Add cabbage, cover and cook on low heat, stirring occasionally, for about 10 minutes until the sauce thickens. Season with salt, pepper and sugar to taste.
- Serve as a side dish.
Enjoy!
ELA says
Kurcze to musi być naprawdę pyszne spróbuję jak najszybciej wypróbować, wygląda pięknie i zachęcająco. Ja bardzo lubię nietypowe połączenia, i chyba zostaniesz moją inspiracją. POZDRAWIAM
Dzi says
😉
Izka says
brzmi i wygląda zachęcająco 😉
Marta says
Super przepis 😀
Nadia says
Uuuuu wygląda super, uwielbiam taką kapustkę 😛
Ania says
Robiłam ją już kilka razy – jest przepyszna!
Dzi says
bardzo często wracam do tego przepisu, uwielbiam!