Szarpana wieprzowina, czyli pulled pork

Szarpaną wieprzowinę polecił mi już jakiś czas temu znajomy. Jednak perspektywa gotowania mięsa przez cztery godziny skutecznie mnie odstraszyła. Kiedy kupiłam szybkowar postanowiłam spróbować. W porównaniu z tradycyjnym przepisem w szybkowarze szarpaną wieprzowinę robi się bardzo szybko. Gotowanie z 4 godzin skróciło się do 45 minut. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie. Praktycznie samo…

Mini drożdżówki z truskawkami

Mini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla…

Wiosenna zupa ogórkowa

Wiosną potrzebujemy lekkich dań. Do tego młode warzywa są delikatne i pełne smaku. Dlatego gdy w sklepach pojawia się młoda włoszczyzna rezygnuję z przygotowywania zupy ogórkowej na bazie mięsa. Przygotowując taką zupę musimy pamiętać, by ziemniaki były dobrze ugotowane nim dodamy do zupy ogórki kiszone. 8-10 średnich ogórków kiszonych 3 marchewki 1 duża pietruszka mały…

Kompot z rabarbaru truskawek i malin

Kompot z rabarbaru to świetny napój na wiosenne i letnie upały. Dzięki dodatkowi truskawek i malin kompot nabiera naturalnie lekko słodkawego smaku i ma cudownie czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g) garść malin garść truskawek pół łyżeczki cynamonu syrop z…

Kruche ciasteczka

Dziś mam dla was przepis na proste, domowe kruche ciasteczka. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Do tego w robienie ciastek można zaangażować dzieci. Mogą one wycinać ciasteczka szklanką lub swoją ulubioną foremką. Po 15 minutach pieczenia ciasteczka są gotowe i może się nimi zajadać cała rodzina. 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru…

Schab duszony z cebulką

Schab duszony z cebulką to dość proste w przygotowaniu danie. Wystarczy schab, cebula oraz sól. By wyciągnąć z tego dania maksimum smaku przygotowujemy mięso i cebulkę osobno. 1 kg schabu 4 duże cebule 2 łyżeczki soli Schab oczyszczamy z błonek i kroimy na cienkie plastry (około 1,5-centymetrowe). Plastry schabu podsmażamy na małej ilości oleju z…

Sałatka z brokułem i jajkiem

Sałatka z brokułem i jajkiem to szybki sposób na pożywną kolację. Sos z łatwością można przygotować na bazie jogurtu roślinnego (koniecznie niesłodzonego, naturalnego). Doskonale sprawdza się tu jogurt kokosowy lub sojowy. Można tez wykorzystać śmietankę kokosową. średni brokuł 4 jajka 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych pół ogórka pół papryki szczypiorek 1 ząbek czosnku 1 łyżka…

Sałatka z młodymi burakami

Okres, gdy na straganach pojawiają się młode buraczki to doskonały moment na przygotowanie pożywnej sałatki z ryżem, jajkiem, ogórkiem kiszonym oraz oczywiście buraczkami. Młodych buraczków nie trzeba przed spożyciem piec ani gotować. Są one tak delikatne i pełne witamin, że byłoby to wręcz niewskazane. Sałatka z młodych buraczków doskonale sprawdza się zarówno jako lekki obiad…

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to doskonałe ciasto na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na święta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma piękny aromat cytryn. Do tego pieczenie tej babki zajmuje jedynie 40 minut. W innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek. Jeśli szukacie…

Pieczona kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to doskonały wybór na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, by przeszło aromatem przypraw. Pieczenie to już tylko kwestia cierpliwego czekania, aż kaczka stanie się krucha, a skórka będzie mocno wypieczona i chrupiąca. Dzięki dodatkowi jabłek mięso jest bardzo soczyste i pełne smaku. Kaczkę o wadze około…

Domowy majonez z żółtek

Zrobienie domowego majonezu jest bajecznie proste. Klasyczny majonez przygotowuje się z samych żółtek. Dlatego osoby uczulone jedynie na białko jajka mogą spokojnie go jeść. Dodatek soku z cytryny nie tylko nadaje majonezowi wyjątkowego smaku. Dzięki niemu majonez nie będzie się rozwarstwiał. Możecie zastąpić go także taką samą ilością dobrego octu winnego. Z podanych proporcji powstanie…

Biała kiełbasa zapiekana w winie

Mam dziś dla was prosty przepis na wykorzystanie białej kiełbasy ugotowanej wcześniej w żurku lub zupie chrzanowej. Jeśli nie lubicie dodawać kiełbasy do zupy, możecie zapiec ją w piekarniku z dodatkiem cebuli. To szybki i prosty sposób na świąteczny obiad. 4 białe kiełbasy* 3 średnie cebule 50 g rodzynek duża gałązka świeżego rozmarynu pół szklanki białego…

Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka

Przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Znajdziecie wypieki także dla niemowlaków, niektóre od 7 miesiąca życia. Mam nadzieję, że pomoże wam to w przygotowaniu menu na święta. Jeśli szukacie…

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla klasycznego wielkanocnego żurku. Jest ona bardzo pożywna i pełna smaku. Wbrew pozorom zupa chrzanowa nie jest bardzo pikantna, więc spokojnie można podać ją także dzieciom. Nie wymaga ona też zabielania. Więcej bezmlecznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie w moim zestawieniu. 500 g białej kiełbasy 200 g boczku (może być wędzony)…

Przepisy na Wielkanoc bez mleka

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Mam dla was kilka przepisów na klasyczne (i nie tylko) przysmaki świąteczne. Oczywiście wszystko bez mleka. Przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka bez mleka i jajek znajdziecie w innym moim wpisie. Domowy zakwas na żurek Przygotowanie w domu własnego zakwasu na żurek jest banalnie proste. Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej,…

Gęsina z brzoskwiniami w winie

Gęsina z brzoskwiniami w winie to przepyszny i zarazem banalnie prosty w przygotowaniu obiad. Doskonale sprawdza się jako danie świąteczne lub na specjalny niedzielny posiłek z rodziną. Mięso należy ugotować wcześniej. Jeśli dodamy do niego włoszczyznę, od razu mamy gotowy do podania rosół. Samo przygotowanie gęsiny w winie zajmie nam maksymalnie 15 minut. Takie danie…

Zapiekanka gyros z ryżem (bez nabiału)

Zapiekanka gyros to świetny sposób na wykorzystanie pozostałego z wczorajszego obiadu ryżu. Zapiekanka ta jest całkowicie pozbawiona nabiału. Nie znajdziecie w niej sera, ani śmietany. Aby związać ze sobą składniki wystarczy mleko owsiane, które po podgrzaniu naturalnie zagęści się. 200 g ryżu (ugotowanego) podwójna pierś z kurczaka papryka 3 ogórki konserwowe duża cebula 2 łyżki…

Domowa chałka z kruszonką (bez mleka)

Nie ma nic lepszego niż puszysta chałka ze słodką kruszonką. To idealny deser dla dzieciaków i do popołudniowej kawy. Chałka jest delikatna i miękka, ale dzięki dobrze wypieczonej skórce dobrze się kroi. Z podanych proporcji można zrobić dwie mniejsze, lub jedną bardzo długą chałkę. 3 szklanki mąki 2 jajka 4 łyżki cukru cukru 25 g…

Kopytka bez jajek

Tęsknicie za smakami dzieciństwa takimi jak kopytka? Można je przyrządzić także w wersji bez jajka! Wystarczy zastąpić je papką z nasion chia i wody. Nasiona chia nadadzą kopytkom doskonałej konsystencji nie wpływając na ich smak. Takie kopytka możecie przyrządzić zarówno w wersji na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym), jak i…

Żeberka po węgiersku

Żeberka duszone po węgiersku to doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne. Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty. Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka: Duszone żeberka Żeberka w miodowej marynacie…

Wegańskie kotlety z fasoli

Jeśli lubicie zjeść na obiad konkretnego, pożywnego kotleta to ten przepis jest dla was. I to w wersji warzywnej. Moja córka woli takie kotlety od klasycznych mielonych. Kotlety z białej fasoli są przepyszne. Biała fasola to świetne roślinne źródło białka, do tego ma dużo witamin i makroelementów. Jest między innymi cennym źródłem wapnia w diecie….

Idealne beziki

Tajemnicą idealnych bezików są proporcje. Bez względu na to ile macie białek, w prosty sposób można oszacować ilość potrzebnego cukru. Dokładnie oddzielone od żółtek białka wystarczy przelać do szklanki. Cukru dodajemy zawsze dwukrotnie więcej niż objętość jajek. Jeśli lubicie, gdy beziki są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku dobrze jest dodać do masy…

Pieczarki w sosie owsianym (bez mleka)

Smażone pieczarki to doskonały dodatek do obiadu. Klasycznie podaje się je w sosie śmietanowym. Na diecie bezmlecznej można je przyrządzić z dodatkiem mleka owsianego. Doskonale zastępuje ono śmietanę. Do tego mleko owsiane naturalnie zagęszcza się podczas podgrzewania sprawiając, że sos ma doskonałą konsystencję. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych sos nabiera lekko „serowego” posmaku. Pieczarki przygotowane według…

Prosta kruszonka do ciasta (bez mleka)

Klasyczną kruszonkę do ciasta przygotowuje się na bazie masła. W diecie bezmlecznej kruszonkę z powodzeniem można zrobić używając margaryny bez dodatku mleka. Z podanych tutaj proporcji można przygotować sporą ilość kruszonki. Bez problemu wystarczy do posypania sporego ciasta. 1/3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (50 g) Mąkę i cukier wsypujemy…

Zupa jarzynowa z brokułem

Zupa jarzynowa z brokułem to lekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku. 2 marchewki pietruszka seler 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki cebula 250 g brokuła 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sól do smaku olej do smażenia Warzywa obieramy i…

Makaron a’la parma

Makaron a’la parma to proste i szybkie w przyrządzeniu danie. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Do tego taki makaron doskonale się przechowuje, więc spokojnie możecie zabrać go jako posiłek do pracy. 200 g makaronu np. świderki 1 mała cukinia 5 plasterków szynki parmeńskiej 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 0,5 łyżeczki tymianku…

Strudel z jabłkami

Próbowaliście kiedyś przygotować w domu klasyczny strudel? Mnie wykonanie go wydawało się bardzo skomplikowane. Dzięki mężowi zdecydowałam się spróbować. I wiecie co? To naprawdę świetna zabawa. Jeśli lubicie pracować z ciastem to bierzcie się za przygotowanie strudla. Możecie w pracę zaangażować też dzieci. Moje maluchy uwielbiają rzucanie ciastem o stół i bawienie się skrawkami po…

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Zupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki…

Leniwe kluski z tofu

Leniwe kluski lub inaczej leniwe pierogi to szybkie i proste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2  łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem,…

Mini rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako szybki deser i przekąska do zabrania do parku. Gdy piekłam je po raz pierwszy, zastanawiałam się, czy na trzeci dzień będą jeszcze świeże. Do tej pory nie miałam okazji…

Kartoflanka (zupa ziemniaczana)

Kartoflanka to świetna zupa na zimniejsze miesiące. Jest ona kaloryczna, dlatego z powodzeniem można ją traktować jako jednogarnkowy obiad. Kartoflankę można przyrządzić na wywarze mięsno warzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy.   7-8 dużych ziemniaków 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie,…

Kulki kokosowe dla dzieci

Kulki kokosowe to świetny deser dla maluchów. Można je podać dziecku, które skończyło 10. miesiąc życia. Kulki są lekko słodkie i łatwo się je gryzie. Mogą je zajadać także rodzice. Ja zwykle robię ich więcej i mrożę, tak by mieć zawsze zdrowy deser dla maluchów pod ręką. 100 g wiórków kokosowych 150 g ciecierzycy (waga…

Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra

Przygotowując przyjęcie sylwestrowe bez mleka można się mocno zaskoczyć. Nie tylko większość sklepowych słodyczy zawiera mleko. Znajduje się ono także w chipsach, orzeszkach i słonych przekąskach. Jednak przygotowanie doskonałych bezmlecznych dań i przekąsek na imprezę wcale nie jest skomplikowane. Poniżej znajdziecie przepisy na nuggetsy z sosem tysiąca wysp, pizzę, sałatki czy chrupki paprykowe bez mleka….

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe

Uwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem cynamonu. Dlatego u nas w domu ślimaczki cynamonowe znikają w tempie błyskawicznym. Uwielbiają je wszyscy. Są delikatne i słodkie. Można je podać zarówno do kawy jak i na deser. Na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka owsianego Na ciasto drożdżowe: 0,5…

Świąteczny piernik z buraka (bez mleka)

Moja mama opowiadała mi kiedyś o pierniku, który piekła jej mama. Podobno żaden inny się z nim nie równał. Gdy znalazłam zeszyt babci z przepisami odszukałam stronę z notatkami o pierniku. A tam wśród składników: „wielki, czerwony burak”. Wtedy myślałam, że to jakiś błąd. Szczególnie, że przepisu nie było – tylko lista składników. Próbowałam upiec…

Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka. Wszystkie podane przeze mnie potrawy mogą bez problemu jeść mamy karmiące piersią. Nawet zupę grzybową i kapustę z grzybami. Dla dzieci do 12. roku życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z…

Ryba po grecku

Ryba po grecku to jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co najmniej dzień przed Wigilią, by smaki się przegryzły. 5 filetów z mintaja bułka tarta 1 jajko 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 2 cebule 6 kulek ziela…

Surówka z kiszonych buraków i jabłka

Surówka z kiszonych buraków i jabłka to świetny sposób na wykorzystanie buraczków, które pozostają nam po przygotowaniu zakwasu buraczanego. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczą trzy składniki, bo kiszone buraki to poezja smaku. Są lekko słone, czuć w nich czosnek i przyprawy. 2 średnie kiszone buraki 1 jabłko 2 łyżki oleju Jabłko obieramy i wycinamy…

Ciasta na święta – bez jajek i mleka

Wiele osób pyta o przepisy na ciasta bez jajek i mleka, które nadadzą się na święta. Dlatego przygotowałam dla was proste zestawienie wypieków, w których nie znajdziecie mleka, oraz ciasta bez dodatku jajek i mleka. Są tu pozycje typowo świąteczne, jak i ciasta, które można podać na każdą okazję. Mam nadzieję, że pomoże wam to…

Tradycyjny wigilijny barszcz na zakwasie

Przygotowanie takiego barszczu trzeba zacząć od nastawienia zakwasu z buraków, dlatego musimy o barszczu pomyśleć przynajmniej na tydzień przed Wigilią. Z podanych składników wychodzi około 3 litrów czystego barszczu. Można podawać go z uszkami lub krokietami z kapustą kiszoną. Doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Dla dzieci można dodać do niego ugotowane wcześniej marchewki, pietruszkę…

Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia)

Zakwas buraczany to klucz do przygotowania klasycznego wigilijnego barszczu. Choć trzeba pomyśleć o zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest…

Świąteczne pierniczki z miodem (bez mleka i jajek)

Korzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy wycinać ciastka w wybranych przez siebie kształtach. Po upieczeniu można też wspólnie z dziećmi dekorować pierniczki masami cukierniczymi, albo pomalować je farbkami spożywczymi i udekorować nimi choinkę. Przepis na…

Domowa przyprawa do pierniczków

Zamiast gotowych mieszanek przypraw możemy w domu zrobić doskonałą przyprawę piernikową. W jej skład wchodzi 6 składników. Taką przyprawę można stosować zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do…

Naleśniki pełnoziarniste z „twarożkiem” ze słonecznika

Dla osób na diecie bezmlecznej polecam pyszne naleśniki z „twarożkiem” ze słonecznika. Doskonale udają one klasyczne naleśniki z białym serem. Można je przyrządzić zarówno na deser, jak i na słodki obiad. Są bardzo pożywne. Dzięki dodatkowi oleju w cieście nie musimy natłuszczać patelni podczas smażenia. Składniki na naleśniki pełnoziarniste: 1 szklanka i trzy kopiaste łyżki…

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek to świetna opcja na bezmięsny obiad. Są bardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6 ugotowanych jajek 1 surowe jajko 1 cebula bułka pszenna pęczek szczypiorku bułka tarta łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulkę…

Pieczona owsianka (na śniadanie i na deser)

Pieczona owsianka to świetne urozmaicenie śniadań dla dziecka. Jej przyrządzenie zajmuje tylko kilka chwil. W moim wydaniu nie znajdziecie cukru, dlatego można ją podać nawet niemowlakowi. Taką owsianką zachwycą się nie tylko dzieci. Można ją zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo zjeść jako deser, szczególnie, gdy dodacie do niej np. „nutellę” z węgierek i…

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety to jedno z ulubionych dań dzieci. W wersji z sosem pieczarkowym można je podać maluchom, które skończyły 12. miesiąc życia. Sos pieczarkowy z dodatkiem mleka owsianego naturalnie się zagęszcza. Taki sos można oczywiście przygotować także do innych dań. Świetnie sprawdzi się na przykład do placków ziemniaczanych. Składniki na klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego czerstwa…

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to naprawdę pożywne danie. Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy więcej kalorii. Choć jej przygotowanie jest dość pracochłonne, to zdecydowanie warto poświęcić na nią więcej czasu. 80 dag łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 pietruszka 5 ziemniaków 4 cebule 1 papryka 15 dag fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki…

Pieczeń rzymska z bazylią

Pieczeń rzymska to prostsza w przygotowaniu wersja kotletów mielonych. Mięso wystarczy wyrobić i przełożyć do formy. Reszta robi się praktycznie sama. Pieczeń rzymska z dodatkiem liści bazylii to doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1…

Ciasto jogurtowe bez nabiału

Ciasto jogurtowe w diecie bezmlecznej? I takie rzeczy można upiec! Wystarczy sięgnąć po jogurt roślinny. Nada się zarówno kokosowy, sojowy czy owsiany. Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. Ja ozdabiam je malinami, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców albo dodatków. 160 g jogurtu roślinnego (u mnie kokosowy) 3 jajka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki…

Bitki drobiowe w sosie własnym

Bitki drobiowe w sosie własnym to sposób na szybki i pyszny obiad. Mięso jest delikatne i lekkostrawne. Można je podać nawet bardzo małym dzieciom. Bitki świetnie smakują zarówno z ziemniakami jak i z kaszą. podwójna pierś z kurczaka ok. 0,5 l wywaru warzywnego ok. 2-3 łyżek mąki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Pierś…

Domowa pszenna tortilla

Sklepowa tortilla, choć ułatwia życie to zawsze budzi we mnie mieszane uczucia. Patrząc na skład i wygląd placków mam przekonanie, że takie jedzenie nie może być zdrowe. A przygotowanie tortilli w domu wcale nie jest trudne. Placki można bardzo szybko przyrządzić samemu. Z ciastem na tortillę bardzo prosto się pracuje. Jest elastyczne i łatwo się…

„Nutella” z węgierek (czekośliwka)

Robienie domowych dżemów było kiedyś moją obsesją. Odkąd mam dzieci nie zastawiam już całej kuchni słoikami. Ale z przepysznej „nutelli” z węgierek nie sposób zrezygnować. Dlatego teraz ograniczyłam produkcję do bieżących potrzeb. Czekośliwka ma dużo mniej cukru niż sklepowe kremy i do tego jest całkowicie bezmleczna. Taki krem smakuje doskonale nie tylko z chlebem. Można…

Szybkie bułeczki śniadaniowe

Zdarzyło wam się zostać na weekend bez chleba, a jedyne dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb. Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek….

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nadchodzą chłodniejsze dni, a wraz z nimi przychodzi też ochota na pożywniejsze dania. Doskonałą propozycją na jesień jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Taka zupa jest bardzo sycąca i do tego pyszna. Do tego kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność jesienią. 0,5 kg kiszonej kapusty 60 dag kości wieprzowych 6 ziemniaków 2…

Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami)

Ciasto wiewiórka to idealny jesienny wypiek. Połączenie orzechów włoskich i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak. Ciasto jest całkowicie bezmleczne, gdyż do pieczenia go można wykorzystać olej. 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka Jajka ubijamy z cukrem aż nie…

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową

Lato bezpowrotnie przeminęło, ale pogoda wciąż nas rozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku…

Szybkie i proste ciasto ze śliwkami

To doskonałe i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie oleju, które świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej. Przygotowanie i upieczenie go zajmie wam jedynie godzinę. 0,5 kg śliwek 1,5 szklanki mąki 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka miksujemy z cukrem, aż nie zjaśnieją. Nie przerywając miksowania dodajemy…

Surówka z marchewki i jabłka (bez mleka)

Tą surówkę przyrządzicie w mgnieniu oka. To jedna z najprostszych surówek z marchewki. Jabłko nadaje jej dodatkowo nutkę słodyczy. Wasze dzieci ją pokochają. 2 średnie marchewki 1 małe jabłko łyżka oleju rzepakowego łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Marchewki i jabłko obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne. Wszystko ścieramy na tarce o…

Domowe knedle ze śliwką (bez mleka)

Pamiętacie z dzieciństwa domowe knedle ze śliwką i słodką śmietanką? Dla mnie knedle w wersji bezmlecznej, z dodatkiem naturalnego jogurtu kokosowego, są jeszcze lepsze niż oryginalne. Zamiast jogurtu możecie też wykorzystać roślinną śmietankę lub zrobić polewę do knedli z masła klarowanego i bułki tartej. Knedli ze śliwką może spróbować maluch, który skończył 10. miesiąc życia. …