APPETYT NA KOPERNIKA

Przedstawiam Wam wyrafinowany, obłędny w smaku oraz wyróżniający się niebanalnym wyglądem, potrójnie piernikowy deser obok, którego nie można przejść obojętnie! Do jego przygotowania wykorzystałam fenomenalne pierniczki w deserowej czekoladzie z dodatkiem miodu Z Serca Fabryki. Wraz z daktylami i orzechami włoskimi utworzyły one słodki spód mojej sałatki, który wypełniłam rewelacyjnym kremem piernikowo-bananowym. Sercem tego dania są natomiast wyśmienite kule, przygotowane z białego sera, orzechów włoskich i miodu, obtoczone w piernikowej posypce. Całość podana z leśnymi owocami: malinami, borówkami i jeżynami stanowi bajeczną wręcz kompozycję, która z pewnością zachwyci wielbicieli toruńskich pierników. Co więcej sałatka nie wymaga pieczenia, jest prosta i szybka w wykonaniu, a uzyskany efekt jest wręcz spektakularny!

Przepis ten przygotowałam specjalnie na potrzeby konkursu APPETYT NA KOPERNIKA. Nie będę nawet ukrywać, że po zdobyciu w zeszłorocznej edycji wyróżnienia moją sałatką “Ja pierniczę” mam ogromny apetyt, aby mój przepis znalazł się w aplikacji kulinarnej, którą będą tworzyły zwycięskie prace. Serdecznie zachęcam Was do udziału w tej zabawie!

Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
218,5 kcal/100 g

SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY SPÓD:

SKŁADNIKI NA KREM:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. Pierniczki, daktyle, orzechy i olej wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Banany blendujemy z sokiem z cytryny, pierniczkami oraz masłem kokosowym (w temperaturze pokojowej). Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (aż masa stężeje).
  3. Dobrze schłodzone piernikowe serce rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
  4. Ser biały wyjmujemy z lodówki, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie, łączymy z miodem, a następnie z przygotowanej masy lepimy kule o średnicy około 1 cm (najlepiej czynić to w rękawiczkach). Przygotowane kule obtaczamy w piernikowym piasku.
  5. Wyjęty z tortownicy spód smarujemy bananowo-piernikową masą, a na niej układamy naprzemiennie owoce oraz piernikowe kule. Całość dekorujemy listkami mięty.

DODATKOWE UWAGI:

Appetyt na Kopernika. Potrójnie piernikowa sałatka deserowa.
Appetyt na Kopernika. Potrójnie piernikowa sałatka deserowa.
Appetyt na Kopernika. Potrójnie piernikowa sałatka deserowa.
Appetyt na Kopernika. Potrójnie piernikowa sałatka deserowa.
Appetyt na Kopernika. Potrójnie piernikowa sałatka deserowa.

#APPETYTNAKOPERNIKA #FCKOPERNIK

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g218,5 kcal
4,0 g8,6 g33,9 g3,9 g
Cała sałatka (6 porcji)841 g1 837,6 kcal33,8 g72,6 g285,3 g33,0 g
ALERGENY: gluten, soja, orzechy, mleko i pochodne



Summary
recipe image
Recipe Name
APPETYT NA KOPERNIKA
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "APPETYT NA KOPERNIKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny