Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Pożywne śniadanie, które da nam energii na dobrych kilka godzin. Omlet z przesmażonym na maśle szpinakiem z dodatkiem czosnku, a do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory i starty ser parmezan... To brzmi i jest pyszne!


Składniki:
3 jajka
3 łyżki mleka
pół cebuli
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów z zalewy
2 czubate łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
2 łyżki masła


  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory w paski. Czosnek posiekać.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć krótko czosnek i wrzucić liście szpinaku. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. 
  • Jajka roztrzepać w misce, dodać mleko, sól, pieprz, starty parmezan i przesmażony szpinak. Wymieszać całość.
  • Ponownie na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, wylać masę jajeczną, a na niej ułożyć pokrojone suszone pomidory.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć patelnie i podgrzewać przez kilka minut, aż masa się zetnie. 



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne