Sernik z jagodami w wydaniu fit. Zdrowy sernik oznacza to, że nie ma w nim dodatkowego tłuszczu czy słodzików. Fit sernik przygotowany jest z zaledwie kilku składników i świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie. Jadłam go razem z Michałem przez trzy dni i był świetny! Tajemniczym składnikiem jest tu mieszanka do popularnego szejka kokosowego – ma dodatek słodzący, stąd w samym serniku nie jest on już potrzebny. Sprawdźcie sami!
Sernik jest mocno twarogowy i delikatnie słodki, jeśli wolicie bardziej słodki smak to dodajcie stewii/cukru.
Pamiętajcie o innych moich sernikach:
sernik z solonym karmelem i popcornem
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik (dwa razy zmielony, najlepiej chudy)
- 3 jajka
- 2 miarki miksu (ok. 50/60g) do przygotowania shake’ów o smaku kokosowym (ew. zastąpcie odżywką białkową waniliową czy kokosową)*
- 250 g jagód
- kilka ulubionych ciastek na spód tortownicy
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na niej układamy kilka ciastek (u mnie ciastka bez dodatku cukru i glutenu, 6 sztuk). Nie muszą być one blisko siebie – tak naprawdę mają tylko zapewnić nieco więcej słodkości. Twaróg miksujemy z jajkami, dodajemy miks kokosowy. Wszystko dokładnie miksujemy, wylewamy masę do tortownicy, na wierzch wsypujemy umyte i osuszone jagody. Zapiekamy sernik ok. 45 minut w 180 stopniach.
Studzimy w piekarniku, przechowujemy w lodówce.
- *Jeśli do sernika dodacie odżywkę białkową możliwe, że będziecie potrzebować dodatkowego słodzika, np.stewii czy cukru – ok. 1-2 łyżki powinny wystarczyć.
Brak komentarzy