poniedziałek, 7 września 2015

Ketchup domowy






Składniki:

2 kg pomidorów gruntowych
3 papryki czerwone
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki ostrej musztardy
1,5 łyżki miodu
4 łyżki octu winnego
4 listki laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
sól




Sposób wykonania:

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko łączymy w dużym garnku, ustawiamy na ogniu i powoli gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy. W międzyczasie paprykę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy ją do momentu aż skórka zrobi się brązowa i będzie bez trudu odchodziła od miąższu. Obraną tak paprykę dodajemy do całości i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie odławiamy ziele angielskie i listki laurowe i wszystko miksujemy. 
Otrzymane puree przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek pomidorów.
Gładką masę gotujemy jeszcze przez jakiś czas aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 
Gotowy, gorący ketchup przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...