Tradycyjne pączki z marmoladą

   Nie tylko w karnawale i nie tylko na Tłusty Czwartek, to znakomity pomysł na deser na dziś lub na drugie śniadanie dla dzieci. Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.




Składniki na 20 pączków:
600 g mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajo
1/3 szkl cukru
1 szkl ciepłego mleka
1 kieliszek spirytusu
100 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli

Nadzienie:
400 g marmolady wieloowocowej

Ponad to
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder do posypania



  •       Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
    Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. JESTEM AMATORSKIM POCZADKUJACYM GOTUJACYM MEZEM DZIEKUJE ZA PRZEPIS ZOSTAJE NA PANI DJECIE
    PIOTR

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i pozdrawiam p.s. smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Popularne