Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorami

Bardzo lubię tę sałatkę.  I choć po wymieszaniu z sosem nie wygląda może zbyt reprezentacyjnie, jest pyszna. Oczywiście dużo tutaj robią pomidory, im słodsze i bardziej dojrzałe tym lepiej. To samo tyczy się brokuła… nie powinien być zbyt mocno ugotowany, no, ogórki też fajnie jakby były smaczne;) Reasumując, to bardzo fajna sałatka:)

  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze
  • 3 dojrzałe pomidory lub około 200 g pomidorków koktajlowych
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 4-5 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę.

Pomidory po sparzeniu i obraniu ze skórki kroimy w ćwiartki lub w kostkę (wówczas pozbawiam je gniazd nasiennych). Jeśli wykorzystujemy pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić je na pół.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Majonez mieszamy z ketchupem i solą i  powstałym sosem polewamy sałatkę.