czwartek, 30 sierpnia 2018

Duszona karkówka w pikantnym sosie pomidorowym z mleczkiem kokosowym




Składniki:

1 kg karkówki
4 łyżki przyprawy do gyrosa
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
0,5 l przecieru pomidorowego (przepis tutaj)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka mleczka kokosowego
gałązka świeżego oregano lub łyżka suszonego
około 4 łyżek oleju



Sposób wykonania:

Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Polewamy 1 łyżką oleju, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W garnku rozgrzewamy pozostałą część oleju i obsmażamy kawałki mięsa z obydwu stron na złoty kolor. Podsmażone mięso wyjmujemy z garnka a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do momentu aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowany drobno czosnek.
Do cebuli wrzucamy karkówkę, zalewamy mniej więcej jedną szklanką przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy,koncentrat oraz wrzucamy gałązkę oregano, zagotowujemy. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i znów powoli doprowadzamy do wrzenia. 
Karkówkę podajemy z ryżem lub ulubioną koszą lub pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...