niedziela, 10 grudnia 2017

Kurczak curry smażony z warzywami i ryżem




Składniki:

500 g mięsa z udźca kurczaka
6 dużych liści kapusty pekińskiej
2 marchewki
500 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki curry
2 łyżeczki pasty tahini
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
olej do smażenia (około 2 łyżek)
sól
400 g ryżu jaśminowego


Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy na sypko. 
Mięso kurczaka kroimy w małe kawałki i obtaczamy w curry.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na dużej patelni. Gdy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i przerzucamy na bok patelni. Na wolne miejsce wrzucamy kurczaka i pokrojoną w kostkę marchew. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając mięso.
Po tym czasie dodajemy fasolkę oraz pokrojoną w paski kapustę pekińską. 
Całość mieszamy, dodajemy pastę tahini, paprykę ostrą oraz wędzoną. Solimy do smaku.
Podgrzewamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż fasolka będzie miękka.
Ugotowany ryż przesypujemy na patelnię wszystko razem dokładnie łączymy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...