Gofry szpinakowe z serkiem wiejskim i łososiem

Gofry na kolację? Czemu nie! Bo gofry nie muszą być tylko na słodko 😉 Oto wytrawna wersja gofrów... ze szpinakiem oraz dodatkiem serka wiejskiego pełnego świeżych ziół i łososia wędzonego. Chrupkość gofrów, w tym przypadku, zależy od mocy gofrownicy - im większa moc, tym gofry będą bardziej chrupiące.  
Zielone gofry pod białą pierzynką to pyszna i niebanalna propozycja zarówno kolacyjna, jak i śniadaniowa, która z pewnością zaskoczy domowników. Idealne również do lunchboxa 🍱




Składniki:
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200-250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego
Dodatkowo:
  • 3 op. serka wiejskiego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/3 natki pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gofry:
Szpinak mrożony rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy ( gdy nie jest dobrze rozdrobniony).
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i olejem. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy odsączony i rozdrobniony szpinak. Mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy na około 20 min. Pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej tłuszczem, aż będą złociste i chrupiące.

Dodatki:
Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki. Szczypiorek, koperek oraz natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Serek wiejski przenosimy do miski i mieszamy z posiekanymi ziołami. Dodajemy kawałki łososia oraz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.


Upieczone gofry szpinakowe podajemy z przygotowanym ziołowym serkiem wiejskim i wędzonym łososiem.










Komentarze

  1. Pysznie wyglądają. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pomysł :) Lubie szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz że nigdy nie myślałam o gofrach inaczej niż na słodko? Dzięki za inspirację!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że mogłam zmienić Twój światopogląd o gofrach , hahah :D

      Usuń
  4. Szukam przepisów do swojej fit diety i ten przepis zabieram ze sobą. No cudo dosłownie, szpinak, tuńczyk.. wszystko to co lubię a właściwie tylko 2 produkty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ten zielony kolor czadowy. całkiem oryginalnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny