» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Kurki - grzyby » Makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym


  
1 5 5 1
2018-08-29
20 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia europejska
Makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym

Łatwy, szybki i przepyszny jest ten makaron z kurkami i szpinakiem :) Bo sos robi się tyle czasu, ile się gotuje makaron, który w zasadzie sam się gotuje, a nawet tylko sobie grzecznie czeka w garnku zestawionym z ognia :)

Kurki w sosie śmietanowym są jędrne i mają piękny, apetyczny kolor. Liście szpinaku sprawiają, że sos ma bogatszy smak i jest lżejszy. Nie zapominamy też o wyglądzie - zielone listki szpinaku ślicznie się w nim prezentują.

Jeśli masz kurki, chęć na pyszny makaron, to makaron z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym jest świetnym wyborem. Smakuje wybornie, robi się go błyskawicznie i wygląda bardzo apetycznie. Nie może się nie udać :)


Składniki na makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym

40 dag makaronu - świderków, penne, kokardek (w zasadzie kształt jest dowolny)

sos:
1/2 kg kurek (przebranych i oczyszczonych)
4 garście świeżych liści szpinaku (około 20 dag)
1 cebula średniej wielkości
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżka masła
2/3 szklanki słodkiej śmietanki (co najmniej 18%)
2 czubate łyżki kwaśnej i tłustej śmietany
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie

... śmietanowym

  1. W dużym garnku zagotuj około 4 litrów lekko osolonej wody. Wrzuć makaron, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 12 minut. W tym czasie przygotuj sos.
  2. Kurki przebierz, umyj pod bieżącą wodą, by usunąć piasek i inne zanieczyszczenia. Odsącz dokładnie na cedzaku. Tylko te największe przekrój na połówki.
  3. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu, aż zacznie się szklić (zajmie Ci to 2-3 minuty).
  5. Dodaj kurki, posól, wymieszaj i smaż na dużym ogniu (by płyn szybko odparował) często mieszając przez 7-8 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje, a grzyby zaczną się lekko przypalać na brzegach.
  6. Do patelni dodaj masło, wymieszaj, trzymaj na kilka chwil na ogniu.
  7. Śmietankę wymieszaj ze śmietaną, lekko posól, dodaj dwie łyżki gorących kurek, wymieszaj. Dodaj do patelni z kurkami, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez kilka chwil. Dodaj liście szpinaku, mieszaj, aż zmieni kolor, zestaw z ognia.
  8. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszaj.
  9. Ugotowany i niezbyt dokładnie odcedzony makaron przełóż do patelni z sosem, wymieszaj.


Makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym

 - etap 1

Sos możesz przygotować z mrożonych kurek. Jeśli masz właśnie takie, dodaj je zamrożone prosto do patelni z podsmażoną cebulą. Będą równie dobre, jak świeże :) Pamiętaj, by mrożąc kurki, wcześniej je zblanszować (czyli przez minutę pogotować we wrzątku) - dzięki temu zabiegowi nie nabiorą goryczki, na którą się skarżą Ci, którzy tego nie robią :)

Makaron z kurkami i szpinakiem - w sosie śmietanowym

 - etap 1

Ja nie posypuję makaronów z grzybami żadnym serem, bo uważam, że smak kurek jest zbyt cenny, by mieszać go z intensywnym smakiem sera. Ale nie jestem w tym temacie purystą :) Jeśli lubisz, jeśli chcesz, możesz danie posypać świeżo startym parmezamem lub rozdrobnionym seresm pleśniowym. Możesz też go dodać do sosu - będzie mieć wtedy bardziej złożony smak. Bo różni ludzie lubią przecież różne smaki :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.