Menu górne

Bułki Pszenne z Sezamem



W domu znów pachniało jak w piekarni :)
W nocy upiekłam bułki pszenne na drożdżach.
Ponownie użyłam "water roux". 
Dzięki metodzie tang zhong drożdżowe wypieki na dłużej zachowują świeżość i są delikatniejsze.
Posypałam je ziarnami sezamu. Zamiast sezamu można je posypać siemieniem lnianym, płatkami owsianymi, żółtym serem, suszoną natką pietruszki, papryki lub czym tak sobie wymarzycie ;) 
Wyszły puszyste i mięciutkie. Idealne na śniadanie ;)

Składniki na 7 bułek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 75 g water roux (25 g mąki pszennej i 1/2 szklanki wody)
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ziarna sezamu
  • odrobina mleka z rozbełtanym jajkiem / białkiem do posmarowania
Przygotować water roux. Mąkę wymieszać z wodą i podgrzewać mieszając w rondelku do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do przestudzenia. Do ciasta dodajemy 75g.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1 łyżkę mąki pszennej i ciepłe mleko. Wymieszać, przykryć talerzem i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać mąki do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Rozpuścić masło - przestudzić. Do mąki dodać jajko, water roux i rozczyn z drożdży. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Następnie nie przerywając pracy dodawać partiami tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10-15 min. aż będzie białe, lśniące, elastyczne i łatwo odchodzące od rąk (mikserem z końcówkami do drożdżowego lub ręcznie). Powinno tworzyć kulę. Przykryć miskę i odstawić ciasto do podwojenia lub potrojenia objętości na 1,5 godz.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zagnieść i uformować bułeczki. Można robić to bezpośrednio rwąc kawałki z miski lub jak ja to zrobiłam - lekko podsypując mąką uformować na stolnicy gruby wałek z ciasta (jak bagietka), a następnie pokroić go na 7 równych części. Układać miejscem gdzie było "cięcie" do góry na blaszce (boki bułek oprószone powinny być mąką, a wierzch - miejsce cięcia, nie. Dzięki temu bułki nie rozejdą się za bardzo na boki). Pozostawić na 15 min. do podrośnięcia. Następnie wierzch posmarować ciepłym mlekiem z białkiem lub jajkiem. Posypać sezamem. Można lekko naciąć wierzch bułeczek. Ja zrobiłam 2 płytkie cięcia, na krzyż - przy pomocy nożyczek. Wstawić bułki do nagrzanego piekarnika do 200* i piec około 20 min. do wyrośnięcia i zezłocenia. Wystudzić na kratce.

1 komentarz:

  1. Rewelacja pierwsze które mi wyszły takie miękkie i pachnące prawdziwym pieczywem

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)