Od kuchni

Przepis na kurki w sosie jogurtowym z kurczakiem i pietruszką

Ten przepis na kurki w sosie jogurtowym zachwyci każdego wielbiciela zdrowego jedzenia, i grzybów. Szybki obiad, w dodatku lekki, i smaczny. Można jeść bez obaw o kaloryczność.

Przepis na kurki w sosie jogurtowym

Nie jest to co prawda danie jednogarnkowe, ale prawie 🙂 bo w oddzielnym gotujemy tylko dodatki – my postawiliśmy na mieszankę ryżu z marchewką i groszkiem. Można kupić taki gotowy produkt w Biedronce – obecnie za jedynie 3 zł za 4 torebki. Czego jeszcze potrzebujemy?

  • kurek (opakowanie również z Biedronki około 350 gram)
  • kurczaka (my wykorzystaliśmy także 400 gram filetów z piersi)
  • czosnku – dodajemy dwa ząbki, drobno posiekane
  • pietruszki – natka
  • jogurtu naturalnego – wystarczy mały

Kurki w sosie jogurtowym – jak zrobić?

Grzybki oczyszczamy, osuszamy. Czosnek kroimy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Do tego dorzucamy drobno pokrojonego kurczaka, podsmażamy, dokładamy kurki. Smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy odrobiną wody. Gdy wszystko zmięknie, dosypujemy natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Dolewamy jogurt i mieszamy. Właściwie danie jest gotowe do jedzenia 🙂

przepis na kurki w sosie jogurtowym

Podać możecie tak naprawdę z czym tylko chcecie, ale w opcji z ryżem jest naprawdę OK. Wchodzę znów na dobry tor jeśli chodzi o dietę, więc zasypię Was ponownie fit inspiracjami 🙂 Wiem, że je lubicie! A kurki? I grzyby? Zajadacie się nimi, czy niekoniecznie?

Udostępnij: