Przepis na kurki w sosie jogurtowym z kurczakiem i pietruszką
Ten przepis na kurki w sosie jogurtowym zachwyci każdego wielbiciela zdrowego jedzenia, i grzybów. Szybki obiad, w dodatku lekki, i smaczny. Można jeść bez obaw o kaloryczność.
Przepis na kurki w sosie jogurtowym
Nie jest to co prawda danie jednogarnkowe, ale prawie 🙂 bo w oddzielnym gotujemy tylko dodatki – my postawiliśmy na mieszankę ryżu z marchewką i groszkiem. Można kupić taki gotowy produkt w Biedronce – obecnie za jedynie 3 zł za 4 torebki. Czego jeszcze potrzebujemy?
- kurek (opakowanie również z Biedronki około 350 gram)
- kurczaka (my wykorzystaliśmy także 400 gram filetów z piersi)
- czosnku – dodajemy dwa ząbki, drobno posiekane
- pietruszki – natka
- jogurtu naturalnego – wystarczy mały
Kurki w sosie jogurtowym – jak zrobić?
Grzybki oczyszczamy, osuszamy. Czosnek kroimy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Do tego dorzucamy drobno pokrojonego kurczaka, podsmażamy, dokładamy kurki. Smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy odrobiną wody. Gdy wszystko zmięknie, dosypujemy natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Dolewamy jogurt i mieszamy. Właściwie danie jest gotowe do jedzenia 🙂