Menu

Makaron z serem i malinami

Prosty i pyszny makaron z serem i malinami to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowanie zajmuje tylko tyle, ile gotuje się makaron.

Makaron świderki z białym serem i malinami
Z dzieciństwa pamiętam makaron, który pływał w serze ze śmietaną i wtedy go nie lubiłam. Pewnie dlatego teraz wolę taki, w którym ser jest przyklejony do makaronu, a jeśli jakiś sos to ewentualnie z owoców.

Do tego dania powinien być ser półtłusty lub tłusty, gdyż chudy nie przyklei się do makaronu i jedzenie nie będzie smaczne. Owoce możecie dodać swoje ulubione, jednak polecam spróbować z malinami.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 250 g sera białego półtłustego (klinek)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 200 g świeżych malin

Jak przygotować makaron z serem?

  1. Ser rozgnieść widelcem z cukrem i śmietaną.
  2. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  3. Po odcedzeniu makaron włożyć z powrotem do ciepłego garnka i wymieszać go razem z serem. Mieszać do czasu, aż ser przyklei się do makaronu.
  4. Makaron podawać ze świeżymi owocami, u mnie z malinami.

2 komentarze:

  1. Super, robiłam taki z truskawkami, z malinami też musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Obydwa warianty smakowe są pyszne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry