Kawowy torcik bez pieczenia z alkoholem


Bardzo delikatny i puszysty torcik kawowy z dodatkiem alkoholu, szybki i łatwy do zrobienia.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 750 ml kremówki 36 %
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki czubate cukru pudru
  • ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich 
  • 250 ml mocnej kawy
  • 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta. 
  • 160 g maślanych herbatników
  • ok. 40 - 50 g masła roztopionego


Wykonanie: Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia.
Herbatniki blendujemy wraz z roztopionym masłem. Jeżeli okaże się ,że nasz ciasteczkowy piasek się nie bardzo lepi, można dodać ok. 10 g masła dodatkowo, nie więcej. Na tortownicę o średnicy 26 * wykładamy i równomiernie rozprowadzamy nasz sproszkowany spód i na czas aż zrobimy krem wkładamy blaszkę do lodówki.

Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając przy końcu cukier puder, następnie mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się składników.

Połowę kremu wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie. 
Na nasączone herbatniki wykładamy ostatnią warstwę kremu, możemy udekorować górę ciasta posypując kawą i pokruszonymi herbatnikami. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.






Share:

6 komentarze

  1. Prezentuje się pięknie! Oj zjadłoby się kawałek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio miałem smaka na takiego i kupiłem w okolicznym sklepie. Nie polecam, ale ten z chęcią poddam kubkom smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię wszystko co słodkie, ale to to chciałabym zjeść 3x bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)