Ciasto chałwowe

Kto nie lubi chałwy? Ja ją uwielbiam! Więc prezentuję kolejne ciasto z jej udziałem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu wystarczy biszkopt i masa :) Piekłam w blaszce o wymiarach 42 cm x 26 cm.


Składniki:
na biszkopt
6 jajek
2/3 szlanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kako

na masę
2 budynie waniliowe
800 ml mleka
250 g masła
200 g chałwy

dodatkowo
200 ml wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej




Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt kakaowy, ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Budynie ugotować i ostudzić. Gdy będą zimne zmiksować je z chałwą i masłem. Podzielić masę na dwie części.
Pierwszy blat ciasta napączować kawą, wyłożyć na niego 1/2 masy, przykryć drugim blatem ciasta i również napączować, wyłożyć pozostałą część masy.



Zobacz też:




Chałwowiec bez pieczenia

Komentarze