3,4K
Jeśli dotąd myśleliście, że tempura pochodzi z Japonii, to mam dla Was szokującą wiadomość: ten sposób przyrządzania potraw w panierce i ich smażenia na głębokim tłuszczu jest tradycyjną portugalską techniką. Dowiedziałem się o tym, dopiero będąc w Lizbonie, gdzie fasolka smażona w tempurze jest najpopularniejszą przystawką. Do Japonii w XVI wieku tempurę przywieźli portugalscy misjonarze. Z czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed wrzuceniem na głęboki olej. Najsłynniejszym takim daniem są peixinhos da horta, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małe rybki z ogrodu. Wiąże się to z wyglądem feijão verde — zielonej fasolki, obtoczonej w tempurze. To danie o niezwykle poetyckiej nazwie znajdziecie niemalże w każdej portugalskiej restauracji, jednak bardzo łatwo można je również zrobić w domu. Szczególnie polecam je wypróbować, kiedy sezon na fasolkę trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki, w podobny sposób, możemy usmażyć inne warzywa: cukinię, dynię, czy paprykę. Ważne jest jednak, żeby warzywa były surowe. Wtedy wyjdą idealnie chrupiące, nieprzesiąknięte olejem i pyszne! Peixinhos da horta obowiązkowo podajemy z lampką vinho verde, białe opcjonalnie również się nada. 😉
SKŁADNIKI
- 500 g zielonej fasolki
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki lodowatej wody gazowanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Fasolkę obierz, umyj i dokładnie osusz. Olej przelej do rondla i podgrzej do 180°C.
- Przed samym smażeniem przygotuj tempurę. Mąkę pszenną wsyp do shakera lub miski, dodaj sól, wlej wodę i wstrząśnij lub wymieszaj za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.
- Fasolkę zanurzaj najpierw w tempurze, a następnie wrzucaj od razu na rozgrzany olej. Smaż ją około 3 minuty do złotego koloru, obracając ją w połowie czasu. Gotowe peixinhos da horta odsącz na papierowym ręczniku i podawaj. Najlepsza jest od razu po zrobieniu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
4 komentarze
ciekawa propozycja tak fasolki jeszcze nie robiłam
Gorąco polecam wypróbować – jest pyszna 🙂
wygląda pysznie!!!! koniecznie spróbuję, bo właśnie w ogródku jest jej wyrzut 😉
Musisz! Taka fasolka jest rewelacyjna 😉