Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

120 min + chłodzenie

Ciasto galaretkowiec

Opis przepisu

Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie ciasto bez pieczenia!

Przepis na: Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)

Składniki:

  • galaretka cytrynowa
  • galaretka pomarańczowa
  • galaretka truskawkowa
  • 1 litr wrzątku
  • 1 litr zimnej śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
  • okrągłe biszkopty
  • 200 g malin
Wyślij emailem

Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia) - przepis krok po kroku


Wykonanie:

W osobnych trzech naczyniach rozpuszczamy trzy galaretki: żółtą, pomarańczową i czerwoną (każdą rozpuścić w ok. 350 ml wrzątku). Odstawiamy w zimne miejsce do momentu gdy całkowicie stężeją na ok. 2 godzinki.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, również odstawiamy w zimne miejsce do momentu stężenia do konsystencji gęstej śmietany (można przyspieszyć proces w lodówce lub zamrażalniku). Zimne śmietanki kremówki miksujemy w wyższym naczyniu wraz z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę krystaliczną. Wkładamy na 20 minut do lodówki.

W tym czasie na dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy okrągłe biszkopty. Trzy galaretki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do tężejącej masy śmietanowej. Masę wylewamy na biszkopty. Ciasto chłodzimy najlepiej całą noc. Wierzch dekorujemy malinami.


Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments