na słono14.08.20183810
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami
Smacznego
czytaj przepis

Przed wakacyjnym wyjazdem zastanawiałam się, co zrobić ze sporą ilością śliwek. Wykorzystałam je do wielu potraw lub bezpośredniego jedzenia, ale misa na blacie wciąż była ich pełna. Pomysł przyszedł wraz z stworzeniem obiadowego menu na nowy tydzień. Kacze piersi wydały mi się bardzo dobrym produktem do połączenia go ze śliwkami. Wyszło pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie!

  A jak przygotować kaczkę ze śliwkami?

Składniki

kacze piersi

200 g śliwek

2 jabłka (użyłam małych papierówek)

żurawina / jeżyny

suszony tymianek

papryka słodka (sypka)

sól i pieprz

3-4 ziemniaki

rozmaryn suszony

szałwia suszona

oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Kacze piersi myję, osuszam i nacinam skórkę w wielu miejscach. Kaczkę układam w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nacieram ją solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i szałwią. Przykrywam folią i schładzam w lodówce przez ok. 1h.
  2. Na patelnię wlewam kilka kropel oliwy z oliwek. Podsmażam krótko pierś w obu stron na złoty kolor. Zdejmuję mięso z ognia i ponownie umieszczam w foremce.
  3. Obrane ziemniaki kroję na kawałki, układam w foremce, posypuję solą, pieprzem, rozmarynem i szczyptą papryki słodkiej. Skrapiam oliwą i mieszam.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 200C. Wkładam foremki z kaczką i ziemniakami. Po 20min zmniejszam temperaturę do 180C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ziemniaki przykrywam folią aluminiową, którą zdejmuję w połowie pieczenia.
  5. Moja kaczka piekła się 1h i 25 min. Co jakiś czas przewracałam ją i polewałam powstającym sosem. Do kaczki nie dodałam żadnego tłuszczu. Sos powstał z jej własnego wytopionego tłuszczu oraz z owoców. 
  6. Kaczka smakuje wybornie! Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.3
serniki pieczone
Sernik waniliowy z jagodami i mascarpone
na słodko
Beziki kardamonowo-cynamonowe
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.